Islamiska staten

Ovärderliga kulturskatter slogs sönder av IS

Publicerad 27 februari 2015 kl 10.33

Kulturnyheter. Islamiska staten har släppt en videoinspelning som visar hur medlemmar i den muslimska organisationen förstör uråldriga artefakter på Mosuls museum i norra Irak. Det rapporterar Radio Liberty.

Gilla artikeln på Facebook

Den fem minuter långa videon, som publicerades på sociala medier under torsdagen, visar hur jihadisterna välter omkull stora statyer och slår sönder dem med släggor.

Bland de ödelagda konstföremålen finns en staty av gudom med formen av en bevingad tjur som härstammar från den assyriska perioden, år 800 före vår tideräkning.

I kommentaren till videon påstås att artefakterna är "falska idoler" och att de därför ska förstöras enligt profeten Muhammed.

En irakisk Twitter-användare som kallar sig "Ihsan" skriver att Islamiska staten nu har "förstört den sista biten av Iraks kulturella minne".

"Allt som återstår av vårt lands kulturarv är bilder på vad som en gång var. Vi får visa våra barn bilder av den härlighet vi inte lyckades skydda", skriver användaren.


Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur