Övervakningssamhälle föreslås: "Det är inte okej att vara kriminell"

Publicerad 3 oktober 2023 kl 10.11

Inrikes. Tidöpartierna presenterade idag förslag om omfattande kamera- och AI-övervakning för att komma åt gängkriminaliteten.
– Den här regeringen sätter ner foten och säger att det inte är okej att vara kriminell, säger Martin Melin (L), ersättare i justitieutskottet och känd som "Robinson-Martin".

Dela artikeln

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) berättade på tisdagens pressträff, som hölls tillsammans med de övriga regeringspartierna och SD, om planerna på en "kameraoffensiv".

Tidöpartierna vill att polisen ska få 2.500 kameror nästa år, vilket innebär en femdubbling av antalet kameror sedan den nya regeringen tillträdde.

– Kameror är oerhört centrala i ett sådant här läge, säger Gunnar Strömmer.

Om lagändringarna godkänns kommer polisen också att kunna använda ansiktsigenkänning med hjälp av AI-teknik för att enklare identifiera brottslingar. Regeringen föreslår även att polisen ska kunna använda automatisk avläsning av registreringsskyltar.

Martin Melin (L) tror inte att detta är något som folk kommer ha några problem med.

– Jag känner inte att folk är oroliga för att de blir filmade, däremot är folk oroliga för att få sitt hus sprängt i bitar eller bli skjutna när de går och handlar, säger han.


Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.