På flykt från kunskapssamhället

Av Widar Nord den 28 april 2012 kl 09.35

Radikalfeministen Ebba Witt-Brattström är professor i litteraturvetenskap med genusinriktning vid Södertörns högskola och tidigare medgrundare av Feministiskt initiativ. Nu har hon plötsligt tröttnat på den svenska så kallade högskolan och därför flyttar hon till Finland.

–– Här hemma är allting så uppblandat, kultur och nöje, högt och lågt. Allt ska vara så skojigt, alltid. Det blir en ganska låg nivå, säger Ebba Witt-Brattström till tidskriften Fokus.

–– Jag tycker inte jag kan undervisa i litteraturhistoria på den svenska högskolan längre, när allt fokus är på det nya, när man snuttifierar utbildningen, sänker kraven hela tiden, drar ner antalet sidor som ska läsas, förutsätter att eleverna inte kan eller vill. Det blir svårt att utöva yrket med någon auktoritet.

Kunskapsnivån på studenterna i det nya Sverige ska dessutom vara betydligt lägre än i Finland.

– I Sverige är det inte en självklarhet att studenter på universitetsnivå har läst en hel bok under sin skoltid, säger Ebba Witt-Brattström till finskspråkiga Uutiset.

I finländska Huvudstadsbladet blir det sedan riktigt mörkblå tongångar:

– I Sverige fungerar högskolorna regional- och arbetskraftspolitiskt, man gömmer undan en stor del av den unga generationen där, fast de inte vill studera och inte har några särskilda förutsättningar för akademiska studier.

– Man ska inte använda högre utbildning för att dölja sin arbetslöshetsstatistik. Man ska inte tvinga unga människor att söka studielån och skaffa sig skulder för livet, i stället för ett hederligt jobb eller en riktigt bra utbildning. Det system vi har i Sverige nu innebär någonting mittemellan, sloppy sloppy, för alla. Det ger intryck av ett land som inte tror på sin framtid och inte satsar på sina unga, säger hon.

Vi på ledarbloggen har såklart lite svårt att kommentera det här. Men uppenbarligen har en av högskolefördumningens tyngsta företrädare bytt sida, på ålderns höst, och då genast bestämt sig för att fly det sjunkande skeppet. Vi får väl säga grattis, antar jag. Precis som fick säga grattis till Jan Emanuel Johansson för ett tag sedan, när det stod klart att han hade hunnit göra en skön exit från sitt välfärdsbolag innan den stundande systemkollapsen blivit ett faktum.

För fyra år sedan släppte Högskoleverket en rapport som granskade hur feminiseringen och fördumningen av högskolan kommer att påverka det svenska samhället. Man ville ta reda på vad det så kallade "kunskapssamhället" hade att erbjuda, när precis alla, även om de saknar läshuvud, förväntas studera på högskola. Resultatet var inte upplyftande:

"Vid horisonten tonar en märklig samhällsutveckling fram, ett lågutbildat manligt proletariat, ett högutbildat kvinnligt proletariat och en manlig maktelit på toppen", skrev rapportförfattarna i en sammanfattning på DN Debatt.

Ebba Witt-Brattström, som sedan 70-talet har varit en av de drivande krafterna bakom detta progressiva "kunskapssamhälle", passar nu alltså på att flytta till Finland och konvertera till konservatismen. Kul för henne. Men våra två kommande proletariat kan förmodligen hålla sig för skratt.


Ledarbloggens twitterfavoriter

Ledarbloggen twittrar

Välkommen

Här bloggar Sveriges rakaste höger om aktuella frågor ur ett frihetligt konservativt perspektiv. Ledarna är signerade, antingen med namn eller pseudonym, medan tidningens officiella linje framgår av våra huvudledare. Bloggens op-eds ska ge utrymme för externa perspektiv och ibland läsvärd kritik.