Kriget mot Parler

Parler är tillbaka på nätet

Publicerad 15 februari 2021 kl 17.44

Utrikes. Den alternativa mikrobloggen Parlen är tillbaka på internet. Men svenskar vittnar om att de inte kan nå plattformen.

Gilla artikeln på Facebook

Efter mer än en månad är Twitter-konkurrenten Parler nu tillbaka på internet.

Tjänsten stängdes ned av Amazon efter den så kallade stormningen av Kapitolium i början av januari.

Parler säger i ett uttalande att den nya hemsidan bygger på en "hållbar, självständig teknik och är oberoende av 'Big Tech'", skriver CNet.

Enligt Daily Mail är det oklart vilket webbhotell tjänsten nu använder.

Twitter vittnar svenskar om att plattformen inte går att nå från Sverige. Hemsidan tycks i nuläget bara fungera via vissa svenska internetleverantörer. Det ska också vara problematiskt att logga in på plattformen.

Parlers ställföreträdande vd Mark Meckler säger till Just the News att vissa befintliga användare kunde logga in på sajten redan på måndagsmorgonen och att resten bör nå den vid middagstid amerikansk tid, efterhand som internet känner igen de nya servrarna. Nya användare ska kunna registrera sig inom en vecka.

Många svenska användare
Strax innan Parler stängdes ned från internet hade tusentals svenskar hunnit skapa konton på sajten. Fria Tider frågade då svenska användare varför de valt att skapa börja använda tjänsten.

"Jag kom hit i somras, då jag raderade mitt twitter konto. Som var mitt enda andra sociala media. Det har ju varit rätt tydligt länge att de andra sociala media inte har varit för det fria ordet. Förstår inte att andra [inte] migrerat hit för länge sedan", skrev användaren HandsomeDevil75.

"Registrerade kontot idag. Anledningen (så klart) att techjättarna tillåts strypa yttrandefriheten. Att politikerna inte ens reagerar är mkt oroande", skrev Freddie Richmond.

"Kom hit för några månader sedan när jag förutsåg vad som var på väg att hända. Framförallt pga vad jag såg hända med den svenska censuren", konstaterade TruthFirst.


Nyheter från förstasidan

Ensamkommande med gymnasieamnesti låg bakom dådet i Vetlanda

22-åring afghansk analfabet anhållen. Gymnasieskolan om målet med utbildningen: "Lära sig läsa och skriva".0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0