Polischef riskerar disciplinpåföljd

Publicerad 10 februari 2020 kl 17.16

Inrikes. Regionpolischef Carin Götblad riskerar nu att få en varning med anledning av felaktigt redovisade resekostnader, uppger SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Förra veckan fick Carin Götblad, chef för polisregion Mitt, häftig kritik på nätet sedan hon sagt att de barn som rånar andra barn också kan ses som "offer".

Nu riskerar hon disciplinpåföljd sedan hon granskats av Polismyndigheten.

Åklagarmyndighetens särskilda åklagarkammare har förut inlett en förundersökning mot henne gällande trolöshet mot huvudman och skattebrott. Den utredningen lades dock ned förra sommaren, varpå en arbetsrättslig prövning i stället vidtog.

Bland annat ska hon inte ha redovisat tåg- och taxiresor på 6.000 kronor mellan bostaden och arbetsplatsen som skattepliktiga förmåner.

Enligt polisens utredning har det skett en "systematisk felaktig hantering" på grund av att hon varit okunnig i regelverket.

Polismyndigheten föreslår nu att Carin Götblad får en "varning", vilket framgår av en skrivelse till Statens ansvarsnämnd.

Men även tidigare har Götblad genomgått en arbetsrättslig prövning gällande 23 taxikvitton som inte redovisats korrekt. I det beslutet, från 2017, uppmanades Götblad att noggrant redovisa sina utlägg. Den gången vidtogs inga åtgärder.

I en skriftlig kommentar till SVT förnekar hon alla oegentligheter och kallar det hela för en "viss oordning på administrativa rutiner".

I slutändan är det Statens ansvarsnämnd som bestämmer om det blir någon varning eller inte.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Miljoner Hongkongbor ska erbjudas brittiskt medborgarskap

Boris Johnson öppnar för massivt kinesinflöde. "Vi ska omedelbart gå vidare för att de ska få den här möjligheten."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0