Polischef riskerar disciplinpåföljd

Publicerad 10 februari 2020 kl 17.16

Inrikes. Regionpolischef Carin Götblad riskerar nu att få en varning med anledning av felaktigt redovisade resekostnader, uppger SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Förra veckan fick Carin Götblad, chef för polisregion Mitt, häftig kritik på nätet sedan hon sagt att de barn som rånar andra barn också kan ses som "offer".

Nu riskerar hon disciplinpåföljd sedan hon granskats av Polismyndigheten.

Åklagarmyndighetens särskilda åklagarkammare har förut inlett en förundersökning mot henne gällande trolöshet mot huvudman och skattebrott. Den utredningen lades dock ned förra sommaren, varpå en arbetsrättslig prövning i stället vidtog.

Bland annat ska hon inte ha redovisat tåg- och taxiresor på 6.000 kronor mellan bostaden och arbetsplatsen som skattepliktiga förmåner.

Enligt polisens utredning har det skett en "systematisk felaktig hantering" på grund av att hon varit okunnig i regelverket.

Polismyndigheten föreslår nu att Carin Götblad får en "varning", vilket framgår av en skrivelse till Statens ansvarsnämnd.

Men även tidigare har Götblad genomgått en arbetsrättslig prövning gällande 23 taxikvitton som inte redovisats korrekt. I det beslutet, från 2017, uppmanades Götblad att noggrant redovisa sina utlägg. Den gången vidtogs inga åtgärder.

I en skriftlig kommentar till SVT förnekar hon alla oegentligheter och kallar det hela för en "viss oordning på administrativa rutiner".

I slutändan är det Statens ansvarsnämnd som bestämmer om det blir någon varning eller inte.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0