Teodor Smedius.

Polischefen: "Jag vill att vi ska visa att vi står på demonstranternas sida"

Publicerad 4 juni 2020 kl 16.31

Inrikes. Polisen ska visa att de "står på demonstranternas sida" i samband med vänsterextrema BLM-protester i Sverige, enligt kommenderingschefen Teodor Smedius i Göteborg.

Gilla artikeln på Facebook

Stockholmspolisen har fått hård kritik för sin hantering av onsdagens demonstration till stöd för den vänsterextrema Black lives matter-rörelsen.

Tusentals vänsteraktivister kunde fylla Sergels torg trots coronaförbudet mot folksamlingar med fler än 50 deltagare. Under en uppmärksammad episod bröt en kvinnlig polis ihop och ställde sig på knä inför demonstranterna och höll upp en lapp med budskapet "Vit tystnad är våld".

Polisen i region väst förbereder sig nu inför en liknande demonstration i Göteborg på söndag.

– Vi inom polisen har största förståelse för demonstranternas budskap. För oss är det en självklarhet att alla har lika värde och att alla människor ska behandlas med värdighet och respekt, oavsett hudfärg, religion eller könsidentitet, säger kommenderingschefen Teodor Smedius på polisens hemsida.

Enligt Smedius är det polisens ansvar att "förklara att det inte är okej" att samlas fler än 50 personer. Våld eller tvångsmedel "kommer som en absolut sista åtgärd", enligt polisen.

– Vi tänker konfliktreducerande och proportionalitet. Det är vi tränade för. Jag vill att våra poliser som jobbar i kommenderingen ska ha ett tålamod av guld den här dagen, även om de kanske kommer att få ta emot tråkiga kommentarer från demonstranter som vill likställa svensk polis med amerikansk. Jag vill att vi ska visa att vi står på demonstranternas sida så länge de följer de lagar vi har att värna, säger Teodor Smedius.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0