DN:s chefredaktör Peter Wolodarski försvarar annonsen inför vänsterkritiken. (Foto: Frankie Fouganthin/CC)

Polisen: DN:s "olagliga romregister" var en bluff

Publicerad 23 oktober 2013 kl 17.55

Inrikes.Dagens Nyheter lyckades förra månaden få ett enormt genomslag för sin nyhet om att polisen i Skåne upprättat ett register där tusentals oskyldiga romer påstods registreras utifrån rasistiska kriterier. Men nu visar polisens egen rapport om händelsen att den agendasättande morgontidningens drev byggde på en bluff. I själva verket var hälften av dem som förekom i registret misstänkta eller dömda för brott – och inga uppgifter om etnicitet förekom.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 23 september som antirasisten och DN-journalisten Niklas Orrenius avslöjade att Skånepolisen upprättat ett "olagligt" register som påstods innehålla drygt 4000 romer.

Avslöjandet ledde till en mediestorm av sällan skådat slag. På mindre än tre dygn hann DN med att skriva 30 artiklar om fallet, och tidningens chefredaktör Peter Wolodarski valde att publicera en ledare där det drogs direkta paralleller till ”1930-tal och rasbiologi”. I den högstämda ledaren, där polisens kartläggning kallades ”rasistisk” och ”olaglig”, citerade Wolodarski Martin Luther King och konstaterade ”att hans drömmar, 60 år senare – i Sverige, fortfarande bara är drömmar”.

Men enligt polisen, som idag släppte sin granskningsrapport om fallet, är registret varken olagligt eller rasistiskt. För det första förekom inga uppgifter om etnicitet. För det andra visade en stickprovsanalys av 1 235 personer som ingick i registret att 626 personer av dem – alltså hälften – förekom i antingen misstankeregistret eller belastningsregistret, rapporterar Sydsvenskan.

Registret ska ha baserats på fyra släkter från Italien, Polen, forna Jugoslavien och Rumänien som är bosatta i Staffanstorp. Det har enligt polisen funnits konflikter mellan grupperna och vissa av dem ska ha beväpnat sig med automatvapen.

Grupperingarna i Staffanstorp har legat bakom ett stort antal brott som begåtts på olika platser i Skåne – bland annat bostadsinbrott och åldringsbrott. Registret användes för att kunna kartlägga de grovt kriminella släkterna.

Att barn registrerats har att göra med att de har kunnat utnyttjas för kriminalitet, samt att deras namnuppgifter ibland behövts för att identifiera vuxna kriminella, enligt polisen.

Polisledningens sammantagna åsikt är därmed att registret är motiverat och att de poliser som upprättat det inte gjort något som helst fel.

Så här står det i rapporten:

”Uppgiftssamlingen är inte grundad på släktskap och inte heller på etnicitet. Det förekommer uppgifter om enskildas släktförhållande där det bedömts motiverat. De uppgifterna förekommer för att klarlägga nätverk av olika slag. Således kan effekten av att kartlägga kriminella nätverk vara att det finns flera enskilda som tillhör en viss nationalitet eller en etnisk grupp i en uppgiftssamling. I den här aktuella uppgiftssamlingen förekommer enskilda av olika nationalitet och olika etnisk tillhörighet.

Uppgiftssamlingen är inte heller sökbar på begrepp som visar på till exempel nationalitet eller etnisk tillhörighet. Sammanfattningsvis är det alltså inte fråga om en uppgiftssamling som i något avseende grundar sig på etnisk tillhörighet.”

Fria Tider har tidigare kunnat visa hur DN av politiska skäl hittat på nyheter, som ett led i chefredaktör Peter Wolodarskis satsning på "agendasättande journalistik". I juni påstod exempelvis tidningen att en OECD-studie visade att invandringen förde med sig stora ekonomiska vinster, trots att resultatet av undersökningen pekade på det motsatta.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.