SvP-demonstrationen i Stockholm
Här kommer Svenskarnas parti att demonstrera under lördagen, demonstrationsväg i blått.

Polisen förbereder för upplopp i Stockholm

Publicerad 30 augusti 2014 kl 04.58

Inrikes. Det finns risk för upplopp och andra oroligheter i centrala Stockholm under lördagseftermiddagen när Svenskarnas parti (SvP) anordnar en demonstration genom staden.

Gilla artikeln på Facebook

Vänsterextrema grupper har nämligen manat till motdemonstration längs SvP:s demonstrationsväg, vid Karl XII:s torg. Polisen räknar därför med att det kan bli oroligheter.

– Det är typiskt sett inte arrangören som står för ordningsstörningarna utan motaktören, säger polisens kommenderingschef Carolina Paasikivi i ett uttalande till pressen.

– Det finns inslag av det som inte tillhör det civiliserade demokratiska samtalet, nämligen våldsavsikter från vissa av de här motaktörerna, förklarar hon diplomatiskt apropå motdemonstranterna.

Paasikivi förtydligar också att det inte är lagligt att störa en tillståndsgiven demonstration eller manifestation från ett politiskt parti.

– Man får inte föra ett oljud som innebär att budskapet från den här första demonstrationen inte går fram till åhörarna. För i rätten att demonstrera ingår inte bara rätten att hålla ett tal eller gå en väg utan också rätten för åhörarna att uppfatta det här budskapet, påpekar hon.

Polisen kommer, av säkerhetsskäl, att stänga av delar av centrala Stockholm i samband med demonstrationen. SvP:s demonstration pågår från klockan två till fem på eftermiddagen och vänsterextremisterna har uppgett att de kommer att börja samlas längs demonstrationsvägen vid ett-tiden på eftermiddagen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.