SvP-demonstrationen i Stockholm
Gatstenar utspridda över Kungsträdgården och Karl XII:s torg efter lördagens upplopp.

Polisen: Det kastades inga gatstenar

Publicerad 2 september 2014 kl 01.28

Politik. I vad som tros vara ett försök att blidka vänsterradikala samhällskrafter går nu polisledningen i Stockholm ut och förnekar att det våldsamma upploppet i lördags var särskilt våldsamt.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Denna bild togs bort från polisens Instagramkonto för att man inte ville stöta sig med vänstersympatisörer.

Utspelet kommer efter att polisledningen pressats att ta tillbaka uttalanden som enskilda polismän gjort i sociala medier. Bland annat tog polisen bort en bild från Instagram som en polisman lagt upp – en bild som visade några av de gatstenar som ska ha kastats mot de tjänstgörande polismännen.

– När vi upptäckte den här på kvällen så tog vi bort den, dels för att den inte stämde överens med verkligheten och dels för att den inte ingick i kommenderingen och den kommunikationsplan vi hade, säger Varg Gyllander, chef för polisens kommunikationsavdelning, till Sveriges Radio.

I lördags skadades fyra polismän, men polisen vet nu alltså inte längre hur de skadades eftersom de inte tycks veta om det kastats något mot polismännen och i sådana fall vad.

– Vi kan aldrig vara säkra på någonting, men vår uppfattning är att det inte kastats gatsten i alla fall, förklarar Gyllander för Sveriges Radio.

Under lördagens upplopp kunde Fria Tiders utsända bevittna hur polisen överöstes med gatstenar, glasflaskor, knallskott, rökbomber, bengaliska eldar och metallstängsel. Dessutom använde sig vänsterextremisterna av bord, bänkar och stolar, stulna från uteserveringar i närområdet, som projektiler. Schackpjäser och andra stulna föremål kastades också mot polismännen efter att vänsterextremisterna vandaliserat en hinduisk kulturfestival.

Bild:

© Fria Tider

På flera platser runt om i Kungsträdgården bröts gatstenar upp för att kunna kastas mot polisen.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen vägrade hjälpa dödssjuka Eva – nu betalar Cypern ambulansflyget till Sverige

UD hade fullt upp med annat. Prioriterade att flyga hit kriminella afghaner från Afghanistan – lämnade svenska Eva att dö utomlands.0 

Ekonominyheter

Norge och Frankrike ger riktat bidrag till elprisernas offer

Engångscheckar betalas ut.. Ska hjälpa de värst drabbade att klara prischocken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.