Korankravallerna
Rasmus Paludan.

Polisen flaggar för att koranbränningarna kan stoppas

Publicerad 20 april 2022 kl 15.18

Inrikes. Risken för "brottslighet som uppvisar en likgiltighet för människors liv och hälsa" kommer vägas in i kommande bedömningar om att bevilja tillstånd för allmänna sammankomster. Det meddelar polisen nu.

Dela artikeln

Rasmus Paludans koranbränningar ledde till omfattande våldsamma upplopp i flera städer under påsken.

Uttalanden från politiker, journalister och utrikesdepartementet har satt press på polisen att stoppa fler liknande manifestationer.

Inför helgen har Paludan aviserat att han har för avsikt att genomföra flera nya demonstrationer i Sverige.

– Det har varit ett exceptionellt läge och väldigt allvarlig brottslighet kopplat till dessa demonstrationer. Tillståndshanteringen utgår ifrån varje enskild ansökan, men de senaste händelserna är naturligtvis mycket försvårande, säger Jonas Hysing, kommenderingschef för polisens arbete i den särskilda händelsen Val 2022, på polisens hemsida.

Tillståndshanteringen utgår ifrån ordningslagen, förarbeten och praxis. I de flesta fall kan inte eventuella ordningsstörningar vid tidigare möten, som orsakats av motdemonstranter, påverka bedömningen. Att neka tillstånd är väldigt ovanligt eftersom det är en grundlagsskyddad rättighet att få demonstrera.

"Dock är allvarliga ordningsstörningar, fara för liv och hälsa och egendom försvårande omständigheter", skriver polisen.

– Det är synnerligen allvarliga brott som de senaste dagarna riktats mot vårt samhälle, poliser och övrig blåljuspersonal. Det är brottslighet som uppvisar en likgiltighet för människors liv och hälsa och detta kommer vägas in i kommande bedömningar, säger kommenderingschef Jonas Hysing.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.