Polisen låter vägpirater härja fritt

Publicerad 3 juni 2014 kl 20.39

Inrikes. Den svenska polisen har inte lyckats få bukt med vägpiraterna som lurar bilister längs flera större vägar i Västsverige. På andra sidan gränsen har den norska polisen däremot helt satt stopp för vägpiraternas verksamhet.

Gilla artikeln på Facebook

Villy Meier är operationschef inom den norska polisen och stationerad nära gränsen till Sverige. Han berättar för GT att man haft problem med så kallade vägpirater som lurar förbipasserande bilister, men att piratverksamheten nu tycks ha upphört nästan helt och hållet.

Den norska polisens framgångsrecept för att få bukt med vägpirater är att helt enkelt snabbt rycka ut och ingripa mot dem när larm kommer in, säger Meier.

På den svenska sidan gränsen har emellertid vägpirater härjat obehindrat under de tre senaste månaderna, utan att polisen lyckats få bukt med problemet.

– Det är ett säkert vårtecken, skämtade Hans König vid Uddevallapolisen glatt i början av mars när rapporterna om att bilister blivit lurade och bestulna började välla in.

Den norska arbetsmetoden att rycka ut och gripa vägpirater verkar av någon anledning inte riktigt fungera för den svenska polisen.

– Ja, vi försöker åka ut med en gång också, men är det allvarligare saker som händer så får vi ju prioritera det, säger Håkan Larsson, polisbefäl i Uddevalla, till GT.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0