Våldet i Upplands Bro
Förra månaden dömdes en arabisk gängledare i Upplands-Bro för flera grova brott. Gänget knyts till måndagens granatattack.

Polisen misstänker: Granatattack mot barnfamilj var hämnd för polisanmälan

Publicerad 1 juli 2020 kl 11.29

Inrikes. En villa i Upplands-Bro utanför Stockholm utsattes sent i måndagskväll för en granatattack. Nu misstänker polisen att attacken var en hämnd för att pappan i familjen som bor där polisanmält ett kriminellt gäng. Attentatet är det senaste i raden av terrorliknande dåd som riktats mot svenska barnfamiljer som hämnd för att de polisanmäler brott.

Gilla artikeln på Facebook

– Du är död din jävel!

Den svenska tvåbarnsmamman har precis köpt hem pizza och hennes man håller på att parkera bilen när en silverfärgad moped stannar till. En man klädd i svart jacka, svarta joggingbyxor och svart luva hoppar av mopeden, kliver fram till henne och yttrar de hotfulla orden.

Mannen på mopeden är en känd kriminell 22-åring som pekats ut som en gängledare i Upplands-Bro. Han är son till en invandrarfamilj från Tunisien som kom till Sverige under 80- och 90-talen.

Gängledaren var 16 år när han dömdes för brott första gången. Sedan dess har han hunnit samla på sig ett gigantiskt belastningsregister. Rån, olaga hot, misshandel, snatteri, skadegörelse, allmänfarlig vårdslöshet, försök till utpressning, ringa narkotikabrott. Listan kan göras lång.

Anledningen till att han hotar familjen denna gång är för att mamman larmat polisen efter att ha hittat ett förråd med misstänkt stulna crossmotorcyklar. Hon "har golat till aina", menar den kriminelle araben.

– Golarkärring! säger han till henne.

Det är inte första gången barnfamiljen drabbas efter att de larmat polisen. Båda har tidigare fått sina bilar uppeldade efter att de ringt och tipsat polisen, och de misstänker att det är det ökända gänget som ligger bakom.

Två månaders fängelse
Gänget har även gjort sig känt för att köra runt med både crossmotorcyklar och bilar på gång- och cykelvägar i Upplands-Bro.

Vid ett sådant tillfälle kör 22-åringen med bil i hög fart på en gång- och cykelväg. Flera personer kastar sig åt sidan för att undvika att bli ihjälkörda. Vid andra tillfällen kör han runt med motorcykel på småvägarna i samhället.

I juni i år ställs 22-åringen inför rätta för åttonde gången i sitt liv. Han döms för övergrepp i rättssak, grov vårdslöshet i trafik, vårdslöshet i trafik, rattfylleri, tre fall av grov olovlig körning samt två fall av ringa narkotikabrott.

Två månaders fängelse blir straffet för terrorn mot barnfamiljerna i Upplands-Bro.

– Hur i glödheta kunde straffet bli två månader för de brott han begått? Med såna straffsatser ser dom väl ingen anledning att lägga av, kommenterar en kvinna som bor i området den milda domen.

Granatattack
Under måndagskvällen skakas ett villaområde i Upplands-Bro av en kraftig explosion. Polisen konstaterar att en handgranat kastats in i villaträdgården och detonerat på verandan. På andra sidan husväggen, bara meter från granaten, ligger familjens fyraåriga pojke och sover.

Enligt uppgifter i sociala medier, som även återges av Aftonbladet, ska attacken ha varit en hämnd för att mannen som bor i huset polisanmält mopedgänget. Det ska även vara den hypotes som polisen arbetar efter.

Tidigare under måndagen har mannen, enligt uppgift, nämligen blivit påkörd av en vårdslös mopedist och i samband med det tagit ett kort på föraren och ringt polisen. Priset han får betala för det är granatattacken mot sin familj.

I en notis på kommunens hemsida ryter Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande, ifrån mot granatattacken.

– Det är fullständigt oacceptabelt att våra kommuninvånare utsätts för hot. Alla ska känna sig trygga i sitt närområde och i sitt hem. Tillsammans med polisen kommer vi att göra allt vi kan för att stoppa brottsligheten, utbrister han.


Ekonominyheter

Fortsatt kritik mot "woke" Ikea

"Varför har ni butiker i Saudiarabien?".. Svenska möbeljätten anklagas återigen för hyckleri.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.