Arkivbild.

Polisen satte dit 41 sexköpare på Södermalm

Publicerad 12 februari 2020 kl 19.24

Inrikes. Under en vecka i februari genomförde polisen en riktad insats mot sexköpare på Södermalm i Stockholm. Resultatet blev betydligt fler gripna än förväntat – 41 män.

Gilla artikeln på Facebook

Två unga kvinnliga poliser på Södermalms­polisen fick i uppdrag att sätta ihop ett team för att under en vecka genomföra kartläggningen.

De trodde att enligt polisen att de "i bästa fall" skulle rapportera 25 personer för försök av köp eller köp av sexuella tjänster under insatsen. Resultatet blev istället 41 personer.

– Vi hade kunnat gripa ännu fler för vid några tillfällen var det nästan en kö av köpare. En man passerade oss när vi höll ett förhör med en misstänkt i trapphuset. Han gick förbi och ringde på en dörr för att köpa sex utan att reagera på att vi stod där. Han greps för försök av köp, säger en av de poliser som initierat insatsen i en kommentar på polisens hemsida.

Insatsen fokuserade på tre adresser där polisen misstänkte att prostitution pågick och resultatet indikerar enligt polisen att det finns "ett stort mörkertal av sexköpare". Av de 41 gripna har 36 fått strafföreläggande på totalt drygt 430.000 kronor. Fem ärenden är fortfarande pågående utredningar.

Lägenheterna där sexköpen genomförts visade sig ofta vara uthyrda via nätet, till exempel Airbnb, något som uthyraren inte känt till.

De prostituerade själva begår enligt svensk lag inget brott och riskerar därmed ingenting genom att agera vittnen.


Video: Vrålar om Allah. Kvinnorna fick gå för sig under muslimernas maffiga maktdemonstration på Malmös gator.0 Plus

Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0