Tumultet vid kongressen
Den döde polisen Brian Sicknick, 42, var själv en Trump-anhängare.

Polisen som enligt Morgan Johansson "slogs ihjäl av mobben" tros ha dött av allergisk reaktion

Publicerad 11 februari 2021 kl 19.23

Utrikes. Efter den så kallade stormningen av Kapitolium ljög justitieminister Morgan Johansson (S) om att en polisman blivit ihjälslagen av en mobb vid kongresstrappan. Nu visar det sig att polisen förmodligen dog av en allergisk reaktion mot pepparspej.

Gilla artikeln på Facebook

Efter Trump-anhängarnas kravaller vid kongressbyggnaden den 6 januari var justitieminister Morgan Johansson (S) en av de politiker som var snabba med använda sig av händelsen i politiskt syfte.

Fria Tider rapporterade i januari om hur Johansson spred en fejkad historia om hur en polis blivit brutalt mördad av folkmassan.

"En polis släpades ut av mobben och slogs i praktiken ihjäl på kongresstrappan - han misshandlades så grovt att han senare avled av sina skador", skrev justitieministern i ett inlägg på Facebook.

Morgan Johansson använde det påhittade mordet för att kräva "konsekvenser också i Sverige" och flaggade för åtgärder mot det "farliga" och "högerextrema" Sverigedemokraterna.

Fria Tider bad Johanssons pressekreterare Adriana Haxhimustafa att berätta vilken polis det var ministern syftade på. Hon svarade senare, via mejl:

"Du har frågat om polismannen som Morgan Johansson refererar till på hans FB inlägg, som miste livet i samband med upploppet i Capitolium, Washington. Denna polisman är inte upphittad utan han hette Brian Sicknick och du kan läsa mer länken jag klistrar in här nedan, eller i en av alla andra rapporteringarna som gjorts sedan upploppet i Capitolium i Washington."

Men i själva verket stod det från början klart att Sicknick – som själv var en Trump-anhängare – kollapsade efter händelserna vid Kapitolium när han hade återvänt till sin polisstation. Tidigare spreds dock falska uppgifter i media om att han skulle ha dött efter att ha träffats av en brandsläckare i huvudet.

Dödsfallet är fortfarande inte utrett, men nu rapporterar Aftonbladet med hänvisning till CNN att FBI:s teori är att Sicknick avled av en allergisk reaktion mot pepparsprej.

I media beskrivs den så kallade stormningen av Kapitolium konsekvent som en "dödlig" händelse, och man hänvisar till att fem personer dog. Men i själva verket var det, att döma av det vi vet idag, bara en person som dödades i tumultet – och det var Trump-anhängaren Ashli Babbitt som sköts till döds av polisen.

Av de övriga fyra döda var två poliser som begick självmord efter händelsen, skriver den konservativa opinionsbildaren Matt Walsh i en sammanställning. De två andra som dog drabbades av hjärtattack respektive stroke, men räknas in i dödsfallen eftersom de befann sig i området.

Även energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) spred vidare de falska uppgifterna om att Sidnick "slogs ihjäl av den mobb som hetsats av Trump".


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarna värt 262 miljarder när svenskar lånar till flygtaxi och hemkörd mat

"Meet the jetsons".. Inkassojätten skär guld med pennkniv när Svensson lånar och glänser som aldrig förr.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.