Rikspolischef Anders Thornberg.

Polisen varnar för våldsvåg i landet: "Synnerligen allvarligt"

Publicerad 29 augusti 2020 kl 14.36

Inrikes. Polisen varnar nu på sin hemsida för våldsutvecklingen i Sverige. Enligt myndigheten har det skett flera allvarliga händelser och grova våldsdåd den senaste tiden. Läget är "synnerligen allvarligt", enligt polisen. Det som nu sker i landet har en "stor påverkan på samhället", heter det.

Dela artikeln

Det är idag som polisen går ut med ett meddelande på sin hemsida där man påpekar att det den senaste tiden har skett en rad allvarliga händelser och grova våldsdåd i Sverige.

Inte minst där det funnits kopplingar till kriminella nätverk där flera personer mördats och andra skadats svårt.

"Samhället måste sätta ner foten för att bryta utvecklingen", skriver polisen på lördagseftermiddagen.

– Vi har ett tufft operativt läge för polisen i Sverige. Nu gäller det att samhället sluter upp bakom polisen. Vi ska fortsätta bekämpa den organiserade brottsligheten med alla verktyg vi har tillgängliga. Även övriga goda krafter i samhället, allt från kommuntjänstemän och civilsamhället till rättsvårdande myndigheter och inte minst allmänheteten, behöver fokusera för att möta nuläget, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Polisen påpekar att det bara i Stockholm den senaste veckan har mördats två personer och att i Göteborg har kriminella grupperingar försökt "demonstrera makt" genom att kontrollera fordon som har åkt in och ut ur vissa stadsdelar.

"Tidigare i augusti mördades en oskyldig 12-årig flicka i en kriminell uppgörelse och även på andra platser i landet pågår konflikter mellan olika kriminella nätverk och annan hänsynslös kriminalitet. Under fredagskvällen inträffade dessutom ett våldsamt upplopp i Malmö där flera poliser skadades. I andra delar av landet hålls det manifestationer utan tillstånd vilket stör ordningen och tar resurser från polisen. Det har stor påverkan på samhället och på polisens arbete", skriver myndigheten.

– Polisen ska se till att de kriminella grips och kan lagföras. De kriminella behöver försvinna från våra gator och torg så att inte fler hänsynslösa brott begås. När det sker är det nödvändigt att övriga samhället kraftsamlar så att det inte fylls på och att fler unga män rekryteras in i kriminalitet. Vi prioriterar gemensamt våra begränsade resurser över hela Sverige för att använda dem till vårt huvuduppdrag. Vårt uppdrag är att hålla hela Sverige tryggt och säkert.

Enligt polischefen har flera åtgärder under lång tid genomförts för att försöka att bryta den negativa utvecklingen med grova våldsdåd. Detta arbete fortsätter, särskilt i storstäderna, för att bryta gängkonflikterna.

"När samhället sätter tryck på de grovt kriminella så finns risken för en eskalering, något som syns tydligt nu", skriver polisen.

– Den vardag många poliser ställs inför när de går till jobbet just nu är oroande och väldigt slitsam. Vi jobbar intensivt, dygnet runt, trots det fortsätter det grova våldet. Polisen finns där 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Vi ger inte upp och vi backar inte, men situationen är i nuläget mycket påfrestande, avslutar Anders Thornberg.


Nyheter från förstasidan

Bidragsfuskande ministern ska stoppa bidragsfusk

"Nu blir det enkelt att komma åt fusket". Försäkringskassan ska få hjälp kontrollera det utbredda så kallade VAB-fusket.0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0