Krisen inom polisen
Arkivbild.

Polisens extramiljoner slut – gick till att betala Dan Eliassons lån

Publicerad 18 juni 2017 kl 19.02

Inrikes. Tidigare i år satsade regeringen 700 miljoner kronor extra på polisen. Men pengarna är redan slut och den största delen gick till att täcka krediten på lån, avslöjar SvD.

Gilla artikeln på Facebook

Det är ingen hemlighet att Polismyndigheten saknar de ekonomiska resurser som krävs för att bedriva sin verksamhet på ett fungerande sätt.

Polisen har begärt flera miljarder kronor extra, något regeringen inte gått med på – trots allt politiskt prat om att satsa på polisen.

Men den 7 april presenterade regeringen en liten satsning på 700 miljoner kronor extra till myndigheten.

Vad som då inte framgick var vad pengarna skulle gå till.

Den 16 december förra året tog rikspolischefen Dan Eliasson ett lån på 525 miljoner kronor för att kunna behålla 1 000 civilanställda inom Polismyndigheten. Detta eftersom regeringen vägrat skjuta till de pengar som krävdes.

525 av de 700 extra miljonerna som regeringen tillsköt i april har således gått till att täcka krediten på Eliassons lån.

Av regeringens satsning blev det alltså 175 miljoner kronor kvar, pengar som nu i princip är helt slut, skriver SvD.

Regeringen har visserligen utlovat en större satsning på 2 miljarder till polisen, men det är pengar som inte kommer förrän om flera år – trots att de behövs nu.

– Risken med politiska utfästelser är att folk kan börja tro att vi har fått resurser. Men de ligger kanske fem, sex eller sju år bort. Vi måste få lokaler, utbildning och rätt folk till utbildningen, säger Jan Evensson, kanslichef på polisregion Stockholm, till SvD, och påpekar att situationen är akut.

Nästan samtliga polisregioner i landet räknar med ett finansiellt underskott i år, enligt SvD. I Stockholm skulle man behöva säga upp folk. Där räknar man nämligen med ett minusresultat på 88 miljoner kronor i år och 90 miljoner nästa år. Med andra ord var det lilla tillskottet på 700 miljoner kronor från regeringen värt nästan ingenting.

Dan Eliasson blev polischef den 1 januari 2015. Då lovade han att polisens omorganisationen skulle kunna genomföras utan ökade anslag, och att verksamheten för perioden 2016-2018 skulle finansieras utan problem. Den planen misslyckades helt, skriver SvD.

Varken Dan Eliasson eller inrikesminister Anders Ygeman (S) har kommenterat uppgifterna.


Nyheter från förstasidan

Danska förslaget: Inga medborgarskap till invandrare från muslimska länder

Nya Borgerliga går ut hårt. "Vi ska uteslutande bevilja medborgarskap till dem som vi tror kommer att gynna Danmark."0 

Ekonominyheter

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0