Asylbränderna

Polishelikoptrar ska bevaka asylboenden

Publicerad 28 oktober 2015 kl 14.27

Inrikes. Polisen tar nu krafttag för att stoppa bränderna på asylboenden runt om i landet. Bland annat kommer polishelikoptrar utrustade med värmekamera att övervaka boenden för att upptäcka bränder och potentiella gärningsmän.

Gilla artikeln på Facebook

Nationella operativa avdelningen (Noa) vid polisen har fått ett operativt ansvar för att samordna alla förundersökningar om bränderna.

I gruppen ingår personal från sektionen för särskilt utredningsbiträde (gamla riksmord), operativa ärendeanalytiker, GMP (gärningsmannaprofilgruppen), kriminaltekniker och personer från it-brottscentrum (internetspaning) och underrättelseenheten.

Polisen, som betraktar asylkaoset som en särskild händelse som de betecknar Alma, tar också hjälp av polisflyget för att genomföra förebyggande bevakning av asylboenden.

– Polishelikoptern kan täcka stora ytor och är ett bra komplement till den övriga tillsynen, säger Jonas Hysing, nationell kommenderingschef för Alma.

Polisflyget kommer regelbundet att övervaka asylboenden i alla polisregioner men kommer även att inriktas utifrån aktuella underrättelsebedömningar. Helikoptern har avancerad teknisk utrustning och kan upptäcka sådant som man inte alltid ser från marken.

– Med värmekameran ser vi väldigt bra även i kompakt mörker och kan leda polispatruller fram till en misstänkt gärningsman, säger Bengt Grönlund, chef för polisflyget.


Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Mikrorobotar kan bilda eget ben. Svenska och japanska forskarnas uppfinning.0 

Stor ras-studie fann gen som skyddar mot corona. Jämförde européers och afrikaners skilda DNA-uppsättningar.0 

Kultur

Ny bokhandel säljer böcker som nobbas av Bonnier. Uppger sig ha marknadens största urval.0 

Pedofilanklagelserna mot Bob Dylan växer. Vänsterikonen anklagas för "månader" av sexövergrepp.0