Asylbränderna

Polishelikoptrar ska bevaka asylboenden

Publicerad 28 oktober 2015 kl 14.27

Inrikes. Polisen tar nu krafttag för att stoppa bränderna på asylboenden runt om i landet. Bland annat kommer polishelikoptrar utrustade med värmekamera att övervaka boenden för att upptäcka bränder och potentiella gärningsmän.

Gilla artikeln på Facebook

Nationella operativa avdelningen (Noa) vid polisen har fått ett operativt ansvar för att samordna alla förundersökningar om bränderna.

I gruppen ingår personal från sektionen för särskilt utredningsbiträde (gamla riksmord), operativa ärendeanalytiker, GMP (gärningsmannaprofilgruppen), kriminaltekniker och personer från it-brottscentrum (internetspaning) och underrättelseenheten.

Polisen, som betraktar asylkaoset som en särskild händelse som de betecknar Alma, tar också hjälp av polisflyget för att genomföra förebyggande bevakning av asylboenden.

– Polishelikoptern kan täcka stora ytor och är ett bra komplement till den övriga tillsynen, säger Jonas Hysing, nationell kommenderingschef för Alma.

Polisflyget kommer regelbundet att övervaka asylboenden i alla polisregioner men kommer även att inriktas utifrån aktuella underrättelsebedömningar. Helikoptern har avancerad teknisk utrustning och kan upptäcka sådant som man inte alltid ser från marken.

– Med värmekameran ser vi väldigt bra även i kompakt mörker och kan leda polispatruller fram till en misstänkt gärningsman, säger Bengt Grönlund, chef för polisflyget.


Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nya skandalvideon. Invandrare på stan talar ut om sina drömmar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Studie: Myt att man bara kan ha 150 kompisar. Forskare motbevisar "Dunbars tal".0 

Hjärnan krymper oavsett utbildning. Hjälper inte vara aldrig så högutbildad.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus