Asylbränderna

Polishelikoptrar ska bevaka asylboenden

Publicerad 28 oktober 2015 kl 14.27

Inrikes. Polisen tar nu krafttag för att stoppa bränderna på asylboenden runt om i landet. Bland annat kommer polishelikoptrar utrustade med värmekamera att övervaka boenden för att upptäcka bränder och potentiella gärningsmän.

Gilla artikeln på Facebook

Nationella operativa avdelningen (Noa) vid polisen har fått ett operativt ansvar för att samordna alla förundersökningar om bränderna.

I gruppen ingår personal från sektionen för särskilt utredningsbiträde (gamla riksmord), operativa ärendeanalytiker, GMP (gärningsmannaprofilgruppen), kriminaltekniker och personer från it-brottscentrum (internetspaning) och underrättelseenheten.

Polisen, som betraktar asylkaoset som en särskild händelse som de betecknar Alma, tar också hjälp av polisflyget för att genomföra förebyggande bevakning av asylboenden.

– Polishelikoptern kan täcka stora ytor och är ett bra komplement till den övriga tillsynen, säger Jonas Hysing, nationell kommenderingschef för Alma.

Polisflyget kommer regelbundet att övervaka asylboenden i alla polisregioner men kommer även att inriktas utifrån aktuella underrättelsebedömningar. Helikoptern har avancerad teknisk utrustning och kan upptäcka sådant som man inte alltid ser från marken.

– Med värmekameran ser vi väldigt bra även i kompakt mörker och kan leda polispatruller fram till en misstänkt gärningsman, säger Bengt Grönlund, chef för polisflyget.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0