Asylbränderna

Polishelikoptrar ska bevaka asylboenden

Publicerad 28 oktober 2015 kl 14.27

Inrikes. Polisen tar nu krafttag för att stoppa bränderna på asylboenden runt om i landet. Bland annat kommer polishelikoptrar utrustade med värmekamera att övervaka boenden för att upptäcka bränder och potentiella gärningsmän.

Gilla artikeln på Facebook

Nationella operativa avdelningen (Noa) vid polisen har fått ett operativt ansvar för att samordna alla förundersökningar om bränderna.

I gruppen ingår personal från sektionen för särskilt utredningsbiträde (gamla riksmord), operativa ärendeanalytiker, GMP (gärningsmannaprofilgruppen), kriminaltekniker och personer från it-brottscentrum (internetspaning) och underrättelseenheten.

Polisen, som betraktar asylkaoset som en särskild händelse som de betecknar Alma, tar också hjälp av polisflyget för att genomföra förebyggande bevakning av asylboenden.

– Polishelikoptern kan täcka stora ytor och är ett bra komplement till den övriga tillsynen, säger Jonas Hysing, nationell kommenderingschef för Alma.

Polisflyget kommer regelbundet att övervaka asylboenden i alla polisregioner men kommer även att inriktas utifrån aktuella underrättelsebedömningar. Helikoptern har avancerad teknisk utrustning och kan upptäcka sådant som man inte alltid ser från marken.

– Med värmekameran ser vi väldigt bra även i kompakt mörker och kan leda polispatruller fram till en misstänkt gärningsman, säger Bengt Grönlund, chef för polisflyget.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Oppositionen tvingar regeringen försvara kärnkraft i EU

Löfven åläggs stödja initiativet från bl.a. Ungern och Polen. Sverige ska försvara kärnkraften, enligt EU-nämnden där SD, M, KD, L har majoritet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Nästan ingen är fattig i Sverige

I Rumänien har 4 av 10 inte råd med det grundläggande.. EU:s indikationer på fattigdom mäter hur många som har tillgång till internet, äger två par skor, kan ta en veckas semester mm.0 

Per Bolunds vräkiga "körglädje"-video om elbåtar får kritik

Birger Schlaug: "Miljövidrigt".. Vräkiga tekniska lösningar är ingen lösning på miljöproblemen, enligt MP-veteranen.0 

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0