USA-valet

Foto: Gage Skidmore

Donald Trump blir USA:s näste president

Publicerad 9 november 2016 kl 00.58
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har vunnit den största republikanska presidentvals­segern sedan 80-talet efter att han, oväntat, vunnit flera demokratiska delstater.

Gilla artikeln på Facebook

Kvart i nio på morgonen, svensk tid, står det klart att Trump säkrat 279 av de 270 elektorer han behöver, rapporterar New York Times. Dessutom leder han med marginal i åtminstone ytterligare ett par delstater. Därmed blir Donald Trump USA:s näste president.

Tidigt under natten stod det klart att Trump vunnit viktiga nyckelstater som Florida och Ohio. Samtidigt vinner Hillary Clinton Virginia, men med betydligt lägre marginal än sena opinions­mätningar.

Trump ser även ut att vinna delstater som Michigan och Wisconsin som ingen republikansk kandidat vunnit sedan 80-talet. Även i Pennsylvania förutspås den populäre miljardären kamma hem segern.

Prognosen pekar på att Trump får över 300 elektorer vilket innebär att han vinner med betydligt bredare marginal än George W. Bush gjorde i valen år 2000 och 2004. Man måste tillbaka till 1988 för att hitta en republikansk president­­kandidat som vunnit lika stort.

Trumps seger överraskar det socialliberala etabliss­emanget, i synnerhet eftersom han vinner så pass stort som han gör. Om det inte hade varit för Libertarianernas Gary Johnson hade Hillarys nederlag förmodligen varit ännu mer svidande än det faktiskt blev.

ABC News rapporterar att kanadensiska migrations­­myndighetens webbsida kraschade under natten och returnerade ett "Internal server error". Det tolkas som att tiotusentals eller kanske till och med miljoner illegala invandrare i USA surfat in på hemsidan för att se vilka möjligheter de har för att flytta dit istället. Donald Trump har lovat deportera dem tillbaka till deras hemländer.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.