Frank Lindblad (infälld i bild).

Professor: Nationalsången är "stötande" och måste skrivas om

Publicerad 6 juni 2021 kl 14.09

Inrikes. Den svenska nationalsången är otidsenlig och stötande" och måste skrivas om. Det anser barnpsykiatern Frank Lindblad – som föreslår en egen version med fokus på "fördomar och diskriminering" istället för fornstora dar.

Gilla artikeln på Facebook

Frank Lindblad, barnpsykiater och professor emeritus, skriver i Dagens Nyheter, att den andra versen i nationalsången "inger olust".

Han själv "vägrar konsekvent att sjunga" versen, som inleds med raderna: "Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden".

Enligt Frank Lindblad är den andra versen inte bara föråldrad, utan det är "allvarligare än så":

"Jag tycker det är märkligt att vi ska ägna en av två verser i vår nationalsång till att hylla vår 'stormaktstid', en period då den svenska krigshären invaderade och plundrade andra länder. Kan vi då med bibehållen trovärdighet kritisera stater som i dag annekterar delar av andra länder eller förespråkar våld för att sprida sin religion? Kan ett landslag och en publik sjunga den med övertygelse inför landskamper mot till exempel Ukraina och Norge?"

Lindberg har tagit på sig att skriva en egen modern vers som kan ersätta den gamla och som uttrycker att "fördomar och diskriminering ska motarbetas". Så här lyder den:

"Vi formar vårt land till en frihetens hamn
Respekten för andra vill vi värna
Vi ger våra barn liv i trygghetens famn
För Sverige bemödar vi oss gärna (två gånger)"


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.