Professor Peter C Gøtzsche hävdar att europeiska skattebetalare grundlurats.

Professor: Svenskarna har blivit lurade

Publicerad 20 mars 2013 kl 16.50

EU.Läkaren och professorn Peter C Gøtzsche på danska avdelningen av Cochraneinstitutet avfärdar Tamiflu som en bluff i en intervju för SVT idag.

Gilla artikeln på Facebook

- Europeiska regeringar har lockats till att slösa bort miljarder av skattebetalarnas pengar på något som vad vi vet inte är bättre än en aspirin. Det tycker jag är stöld, säger han till SVT.

Cochraneinstitutet är en världsvid sammanslutning av läkare och forskare som på ideell basis och oberoende av läkemedelsbolag granskar läkemedel och olika vårdmetoder. Institutet grundades 1993 och har idag över 28 000 frivilligt anslutna medarbetare världen över. På senare tid har man upprepade gånger riktat kritik mot Tamiflu och studerat effekterna av den verksamma substansen oseltamivir.

Under förra året avslöjade Cochraneinstitutet att en omfattande studie av Tamiflu mörklagts och efter att ha kommit över tidigare undanhållna rapporter kunde forskarna konstatera att läkemedlet inte höll måttet.

Tamiflu marknadsförs av den schweiziska läkemedelsgiganten Roche Holding AG och företrädare för Cochraneinstitutet anser att europeiska regeringar, som sammanlagt satsat tiotals miljarder kronor på att köpa in Tamiflu i förebyggande syfte, ska kräva skadestånd av bolaget.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Mer från EU

Ungrare och polacker slipper bli mångkultur – får vakta EU:s gräns istället

Läckor avslöjar EU-satsning på återvandring.. Samtidigt ska länder som Ungern och Polen slippa att bli mångkultur, enligt Ekots uppgifter.0 

Google får betala halv miljard för "GDPR"

Att konsumenten godtar personuppgiftsbehandling räcker inte.. Godkännandet måste på varje punkt vara "aktivt" och "informerat", enligt nytt – dyrt – beslut.0 

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0