Professor Peter C Gøtzsche hävdar att europeiska skattebetalare grundlurats.

Professor: Svenskarna har blivit lurade

Publicerad 20 mars 2013 kl 16.50

EU.Läkaren och professorn Peter C Gøtzsche på danska avdelningen av Cochraneinstitutet avfärdar Tamiflu som en bluff i en intervju för SVT idag.

Gilla artikeln på Facebook

- Europeiska regeringar har lockats till att slösa bort miljarder av skattebetalarnas pengar på något som vad vi vet inte är bättre än en aspirin. Det tycker jag är stöld, säger han till SVT.

Cochraneinstitutet är en världsvid sammanslutning av läkare och forskare som på ideell basis och oberoende av läkemedelsbolag granskar läkemedel och olika vårdmetoder. Institutet grundades 1993 och har idag över 28 000 frivilligt anslutna medarbetare världen över. På senare tid har man upprepade gånger riktat kritik mot Tamiflu och studerat effekterna av den verksamma substansen oseltamivir.

Under förra året avslöjade Cochraneinstitutet att en omfattande studie av Tamiflu mörklagts och efter att ha kommit över tidigare undanhållna rapporter kunde forskarna konstatera att läkemedlet inte höll måttet.

Tamiflu marknadsförs av den schweiziska läkemedelsgiganten Roche Holding AG och företrädare för Cochraneinstitutet anser att europeiska regeringar, som sammanlagt satsat tiotals miljarder kronor på att köpa in Tamiflu i förebyggande syfte, ska kräva skadestånd av bolaget.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Brottsvåg på badhusen

Helgbesöket på badet blev en mardröm. Män från Mellanöstern sexofredade Ann-Sofie, hennes fjortonåriga styvdotter och elvaåriga systerdotter.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Mer från EU

Google får betala halv miljard för "GDPR"

Att konsumenten godtar personuppgiftsbehandling räcker inte.. Godkännandet måste på varje punkt vara "aktivt" och "informerat", enligt nytt – dyrt – beslut.0 

Video: Här håller EU-Juncker hyllningstal till Marx

EU-kommissionens ordförande talade sig varm om kommunistiske ikonen.. Avtäckte även en staty av Karl Marx som lämnats som gåva av den kinesiska kommunistdiktaturen.0 

Vetenskap

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0