Yngve Gustafson är professor i geriatrik vid Umeå universitet.

Professorn om coronasjuka på äldreboenden: "Näst intill att de avlivas"

Publicerad 21 maj 2020 kl 16.11

Inrikes. Geriatrikprofessor Yngve Gustafson vid Umeå universitet är starkt kritisk till hur äldre coronasjuka patienter behandlas, skriver Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Gustafson jämför hur covid-19-sjuka patienter som vårdas på geriatriska kliniker behandlas med dem som vårdas på äldreboenden.

På geriatriska kliniker är överlevnadsgraden 70-80 procent, berättar han. Men på äldreboenden får de äldre många gånger bara palliativ vård, med morfin och lugnande mediciner, som gör att de nästintill garanterat dör.

På en fråga om han anser att det rör sig om dödshjälp svarar Yngve Gustafson att han tycker det är värre än så.

– Jag skulle nog nästan kunna tänka mig att använda ännu starkare begrepp. Att det är näst intill att de här människorna avlivas, säger han och jämför det med att sätta någon i elektriska stolen.

Många personer har senaste tiden slagit larm om att äldre coronasjuka anhöriga på äldreboenden får undermålig vård. En av dem är Thomas Andersson, vars 81-åriga pappa insjuknade i corona och där medicineringen drogs in och pappan istället fick morfin.

– Det var först när jag kontaktat media och ansvariga som pappa istället sattes på dropp och fick sina vanliga mediciner, säger Thomas till Dagens Nyheter och berättar att hans pappa nu är frisk.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SwebbTV nekas bankkonto: "Stöd i penningtvättslagen"

Willgert: "Kan ha politiska motiv". Storbankerna stänger dörren för ännu en alternativmedia.0 

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0