Terrorattacken i Boston
Bombdådet mot maratonloppet i Boston 2013 krävde tre människoliv och flera hundra skadades.

Rättsprocess inleds mot Bostonbombare

Publicerad 5 januari 2015 kl 15.34

Utrikes. Idag inleddes rättsprocessen mot den muslimske extremisten Dzhokhar Tsarnaev som står åtalad för sin inblandning i terrorattacken mot ett marathonlopp i Boston 2013.

Gilla artikeln på Facebook

© FBI

Den åtalade, Dzhokhar Tsarnaev

Han anklagas för att, tillsammans med sin storebror Tamerlan Tsarnaev, ha placerat ut de två bomber som detonerade bland publiken och som dödade tre och skadade flera hundra åskådare och löpare.

Tamerlan dödades i en eldstrid med polisen fyra dagar efter terrorattacken. Brödraparet hade då hunnit mörda ytterligare en person  – en polisman som de sköt ihjäl under sin fyra dagar långa flykt undan ett massivt polisuppbåd. Dzhokhar skadades svårt i samma skottväxling men lyckades ta sig från platsen och greps senare efter att ha försökt gömma sig i en övertäckt båt som stod uppställd på en bakgård.

Sedan dess har Dzhokhar Tsarnaev suttit häktad i en utdragen rättsprocess där hans försvarsadvokater bland annat begärt att få rättegången flyttad från Boston. Advokaterna menar att han inte har lika stor möjlighet till en rättvis rättegång i Boston med tanke på att det var där terrorattacken utfördes och juryn därför riskerar att vara mer tendentiös. Den begäran har dock domaren George O'Toole Jr. avslagit, rapporterar AP, och idag inleddes processen med att utse den jury som ska döma i målet mot honom.

Domstolen ska bland annat ta ställning till i hur pass stor utsträckning Dzhokhar planerade och genomförde terrordådet. Hans försvarsadvokater hävdar att det var den nu avlidne storebrodern som planerade och såg till att genomföra terrordåden och att Dzhokhar hade en "svår barndom" och påverkades av sin bror. Frågan är principiellt viktig då den kommer att avgöra om domstolen anser att Dzhokhar Tsarnaev bör dömas till döden eller inte, något som åklagaren har yrkat på.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronakommission-ledamot medlem i grupp som dyrkar Anders Tegnell

"Jag gillade den Facebookgruppen tidigt" Ser inget problem med medlemskapet i "Vi stöttar Anders Tegnell".0 

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.