Fria Tiders aprilskämt
Refugees welcome!

Radiohuset blir asylboende åt minst tusen asylsökare

Publicerad 1 april 2016 kl 11.50

Inrikes. Sveriges Radio förhandlar just nu med Migrations­verket om att göra om Radiohuset i Stockholm till asylboende åt den nya våg av asylsökare som väntas till sommaren.
– Det blir ett ankomstboende åt minst tusen nyanlända, säger Migrationsverkets presstalesman Anne P. Rikardson-Lanz.

Gilla artikeln på Facebook

Planen är att SR flyttar in i Nyhetshuset som är en av Sveriges Televisions byggnader, tvärs över gården knappt hundra meter bort. I byggnaden höll Aktuellt och Rapport tidigare till, men sedan femton år tillbaka ligger den verksamheten i "TV2-huset".

– Det här är en fantastisk möjlighet för oss inom public service att vara med och hjälpa människor i nöd, som är på flykt undan krig och förtryck, säger Avril Lehen som är utsedd till samordnare av flytten till TV-huset.

– Dessutom kommer det leda till rationaliseringsbesparingar för både oss och SVT och det är resurser som vi planerar att lägga på flyktingmottagandet, fortsätter hon.

SVT och SR har i dagsläget en budget på över sju miljarder kronor per år, pengar som Sveriges skattebetalare står för via en punktskatt för alla som äger en TV. Nu hoppas de båda public service-bolagen tillsammans spara in en miljard kronor om året som istället ska satsas på de asylsökare som kommer till Sverige.

Journalister erbjuds nya jobb
Bland annat ska besparingarna göras genom att journalister som är anställda på de båda statliga mediebolagen erbjuds jobb på det nya asylboendet.

– Under nästa vecka kommer ett mejl skickas ut till alla anställda på SR och SVT där de erbjuds jobb på Migrationsverket istället, berättar Lehen och tillägger:

– Vi tror att det är många av våra medarbetare som kommer tacka ja till den här fantastiska möjligheten att lära känna så många nya underbara och spännande människor som kommer till Sverige.

Genom att SVT och SR flyttar ihop kommer färre journalister att behövas, de båda public service-bolagen tittar exempelvis på möjligheten att slå samman Ekotredaktionen med SVT:s nyhetsredaktion. Förhoppningen är att minst 600 av de nästan 4.000 anställda på de båda mediebolagen tackar ja till erbjudandet.

– Det är egentligen ett stort slöseri med resurser att ett litet land som Sverige håller sig med flera olika skattefinansierade nyhetsredaktioner, konstaterar Lehen.

Migrationsverket positivt
På Migrationsverket har beskedet om att SVT och SR nu överlåter en av sina lokaler till myndigheten tagits emot med glädje.

– Det här är en fantastisk möjlighet. Vi har varit och tittat på Radiohuset och vi tror att det skulle kunna fungera som ankomstboende åt minst tusen nyanlända, säger presstalesmannen Anne P. Rikardson-Lanz.

– Byggnaden har gott om toaletter, duschar, café och restaurang och blir en av de mer lämpliga ankomstboendena i vårt bestånd. Dessutom ligger det centralt i Stockholm och det är något som många efterfrågar. Stockholm är populärt bland de asylsökande, fortsätter hon.

Rikardson-Lanz är i synnerhet glad över beskedet om att många journalister kommer erbjudas jobb på det nya asylboendet.

– Journalister på public service är människor som vi vet har hjärtat på rätt ställe. Den värme och medkänsla som de bär inom sig kommer väl till pass i de nya utmaningar de nu kommer få möta, säger hon.

Rikardson-Lanz berättar också att Radiohuset kommer behöva anpassas en hel del för de nya gästerna

– Vi tittar redan nu på en del nödvändiga renoveringar, men vi får lösa det etappvis. Det går att använda en del som boende medan andra delar byggs om, förklarar hon.

Helt klart kommer det nya asylboendet dock inte vara förrän 1 april 2017.

Fotnot tillagd i efterhand: Artikeln är ett aprilskämt.


Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Ekonominyheter

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.