Fria Tiders aprilskämt

Mansskatt införs i sommar

Publicerad 1 april 2017 kl 10.45

Politik. Med start första juli införs mansskatt i Sverige. På sikt är skatten tänkt att kompensera för de löneskillnader som den rödgröna regeringen påstår finns mellan män och kvinnor.

Gilla artikeln på Facebook

Idén om mansskatt lanserades första gången 2004 i samband med att åtta vänsterpartister lade fram en motion i riksdagen med rubriken "Ansvaret för mäns våld mot kvinnor". En av motionärerna var dåvarande V-toppen Gudrun Schyman som idag leder Feministiskt initiativ där hon fortsätter att propagera för idén.

Konceptet har fortsatt att föras fram av feministiska debattörer och har intresserat regeringen som ständigt är på jakt efter nya kreativa sätt att öka skatteintäkterna på. Och nu blir det alltså verklighet.

Från och med första juli införs en särskild statlig skatt för alla svenska män. Mansskatten införs successivt och ska på sikt uppgå till ett skattepåslag på tre procentenheter utöver andra inkomstskatter. Skatten blir ett fast påslag och alltså inte progressiv.

– Vi slår ett slag för jämställdheten, förklarar regeringens särskilda utredare Avril Lehen och tillägger:

– En genomsnittlig kvinna tjänar idag bara 87 procent av vad en man tjänar. Med den nya jämställdhets­skatten kompenserar vi för den kanske största ekonomiska orättvisan i Sverige.

Med mansskatten hoppas regeringen dra in 14 miljarder kronor extra i år och 41 miljarder kronor extra 2018. För en man med en genomsnittlig årsinkomst på drygt 330 000 kronor blir det nästan 10 000 kronor extra i skatt varje år.

Kritikerna till skatten menar dock att den är orättvis och bygger på en felaktig feministisk idé om hur samhället ser ut.

– Under en livstid omfördelas en miljon kronor från genomsnitts­mannen till genomsnitts­kvinnan via den offentliga sektorn, säger skatte­debattören Arne P. Rikardson-Lanz och hänvisar till siffror från SCB.

– Om det är några som borde betala högre skatt är det alltså kvinnorna. Att kvinnor har lägre lön än män beror på att de oftare väljer låglöneyrken och är absolut inget som männen ska bestraffas för, tillägger han.

Men regeringen har bestämt sig och nu införs skatten i tre etapper. Från och med första juli i år blir skattepåslaget en procentenhet och vid nyår blir den två procentenheter.

Fullt ut kommer skattereformen vara genomförd första april nästa år då skattepåslaget för Sveriges män höjs till tre procentenheter.

Observera att denna artikel är ett aprilskämt.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Politik

Vänsterpartisten Barbro, 77, kräver: Släpp våldtäktsmannen

Stockholmspolitiker ifrågasätter domslut.. Vill stoppa utvisning av eritrean som våldtog kvinna så hennes underliv sprack.0 Plus

Expo-profil: Invandrare är arbetslösa och går på bidrag

Antirasist pekar ut invandrare som problem.. Beroende av "ekonomiskt bistånd och andra typer av bidrag".0 Plus

Vänsterextremist som ville stoppa "Folkets demonstration" kräver bidragsförsörjning

"Kommer aldrig acceptera rasisternas våld".. Fick sparken när hon inte "klarade att gå till jobbet" – vill ha bidrag istället.0 Plus

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur