Anne Ramberg.

Ramberg jämförde SD med nazister i "Sommar i P1"

Publicerad 2 juli 2019 kl 16.05

Media. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Rambergs sommarprat i P1 blev som väntat en lång predikan för vänsteråsikter och så kallad politisk korrekthet. Bland annat klumpade hon ihop Sverigedemokraterna med Nordiska motståndsrörelsen, vilket har lett till hård kritik mot Sveriges Radio.

Gilla artikeln på Facebook

© Bengt Oberger

Vänsterextrema Expos Kerstin Brunnberg.

Anne Rambergs bidrag till "Sommar i P1" har producerats av vänster­extre­ma Expos styrelse­ordförande Kerstin Brunnberg.

Programmet går till stor del ut på att den 66-åriga generalsekreteraren håller låda om "odemokratiska krafter" och jämför "främlingsfientligheten" i västvärlden idag med Förintelsen.

Ramberg beskriver SD som en del av den odemokratiska högerutveckling som hon ser som ett hot mot "allas lika värde" och "mänskliga rättigheter".

– Steg för steg distansierar man sig från principen om alla människors lika värde. Invandrar- och främlingsfientliga partier inom och utanför riksdagen delar nu öppet in människor i olika grupper. Nordiska motståndsrörelsen och Sverigedemokraterna fokuserar på etniska skillnader mellan infödda svenskar och inflyttade, sade hon bland annat.

På sociala medier är det många användare som kritiserar Sveriges Radio för att sprida propaganda mot SD.

"Seriöst Sveriges Radio, hur försvarar ni att Ann Ramberg kallar SD odemokratisk och smetar 30 talets Nazityskland, NMR, Ungern och antisemitism på partiet? Jag trodde att Sommar i P1 var till för alla medborgare i Sverige", skriver Twitter-användaren Mats Ekberg.

Sveriges Radios officiella Twitterkonto svarar på följande sätt:

"Hej Mats, det ska det vara också! Då en värd frågas om den vill sommarprata vet inte redaktionen vad den kommer prata om. Under arbetet utgår man från publicistiska regler för vad som får sägas och inte. Kontakta gärna redaktionen med frågor om innehållet."

Anne Ramberg ägnade också en stor del av programtiden till att göra reklam för festfixaren Micael Bindefelds Förintelsestiftelse, som hon själv sitter i styrelsen för tillsammans med andra vänsterprofiler.

Sommarpratet har efteråt hyllats i media. Expressen skriver exempelvis att Ramberg "likt en gammaltestamentlig gud" inger "respekt och fruktan".


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0