USA-valet
Rand Paul.

Rand Paul ger upp

Publicerad 3 februari 2016 kl 19.46

Utrikes. Den republikanske senatorn Rand Paul meddelade under måndagen att han hoppar av presidentvalkampanjen i USA. Hans kampanj visade sig bli ett fiasko – inte minst jämfört med hans mer principfasta far Ron Paul, som gjorde betydligt bättre ifrån sig 2012.

Gilla artikeln på Facebook

Rand Paul, som representerar Kentucky i senaten, lyckades bara kamma hem 4,5 procent av rösterna i Iowa och kastar nu in handduken. 

"Det är en stor ära att ha drivit en principfast kampanj för en plats i Vita huset. Idag slutar jag där jag började, redo och villig att kämpa för frihetens sak", säger han i ett uttalande.

Under sin presidentkampanj hade Rand Paul hoppats att nå ut till den libertarianska gren inom det republikanska partiet som hans far, Ron Paul, lyckades samla under tidigare presidentvalkampanjer. Medan Ron aldrig vek en tum från sina principer under sina brinnande angrepp på krigsindustrin, kompiskapitalismen och banksystemet har Rand hållit en med nedtonad profil för att försöka nå ut till en bredare bas och betraktas som mer "valbar".

Trots det har han lyckats betydligt sämre än sin far, som faktiskt fick 21 procents stöd i Iowa när han ställde upp som presidentkandidat inför valet 2012.

I opinionsmätningarna inför primärvalet i New Hampshire – den delstat som har mottot Live free or die – har Rand Paul endast ett par procentenheter. År 2012 knep Ron Paul å sin sida 22.9 procent av rösterna i delstaten och hamnade på andraplats efter Mitt Romney.

Rand Paul har också haft svårigheter med att finansiera sin kampanj. I slutet av året hade han bara 1,3 miljoner dollar på banken, rapporterar NBC News.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

675.000 invandrare går på bidrag i Sverige

Försörjs av dig, år efter år. Snart femtio år efter mångkulturbeslutet 1975 går varannan invandrare fortfarande på bidrag.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0