Asylkaoset
Asylhotellet Hanöhus.

Rapport: Asylkaoset en profitmaskin för välfärdsindustrin

Publicerad 3 oktober 2016 kl 08.10
Av Mattias Albinsson

Politik. De välfärdsbolag som gett sig in i asyl­industrin tjänar riktigt bra med pengar. Det skriver Aftonbladet idag.

Gilla artikeln på Facebook

Den social­demokratiska kvälls­tidningen har fått tag på en rapport från den rödgröna regeringen som togs fram i mars i år. I den listas de vinst­marginaler som välfärds­bolagen har på sin asyl­verksamhet.

Flera av bolagen hade 2013 och 2014 riktigt goda marginaler på uppemot, och i vissa fall över, 50 procent. Rekordet slogs av Defakon Renting Aktiebolag som enligt de siffror Aftonbladet redovisar hade en marginal på ofattbara 2.000 procent år 2014.

Anledningen till att bolagen tjänar så mycket pengar är det höga dygnspriset per asylsökare. Pristaket ligger på 350 kronor per asylsökare och dygn, vilket många företag strävar efter att hamna på.

En asylanläggning som Bert Karlssons Hanöhus i Blekinge, med plats för 350 asylsökare, kan alltså dra in närmare 45 miljoner kronor varje år. Förra året siktade Karlsson på en omsättning på en miljard kronor totalt för alla sina asylboenden och en vinst på mellan 60 och 80 miljoner kronor. Det var innan asylkaoset slog till.

Flera av asylbolagen använder skatte­pengarna till att täcka underskott i andra verksamheter. Bert Karlssons Jokarjo AB är ett av dem som slussat över pengar till ett förlust­drabbat lekland och äventyrs­golfbana. Andra företag, som Attendo, har också möjlighet att använda vinsten på annat håll i verksamheten.

Civil­minister Ardalan Shekarabi säger till Aftonbladet att han är kritisk till att skatte­miljarder används på detta sätt.

– Här i den här utredningen ser vi ju att skattepengar tyvärr inte används till det som de är tänkta för, säger han.

Det är långt ifrån första gången Shekarabi är i blåsväder i samband med att skatte­pengar hamnar på villovägar. 2005, när han var ordförande för Social­demokraternas ungdoms­förbund SSU, tvingades han avgå sedan han anklagats för att förskingra pengar.

Illegal invandrare blir minister
Ett ruttet tecken i tiden


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare som besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0