USA-kravallerna

Rättsläkaren: Droger och hälsoproblem orsakade George Floyds död

Publicerad 31 maj 2020 kl 12.15

Utrikes. George Floyd, som avled vid ett uppmärksammat polisingripande i Minneapolis i måndags, hade en sjukdomshistorik som orsakade hans död. Det framgår av rättsläkarens preliminära rapport, enligt åklagarens utredning.

Gilla artikeln på Facebook

Av rapporten framgår att den 46-årige afroamerikanen både hade en sjukdomshistorik och att han troligen var påverkad av droger. Floyd "hade underliggande hälsoproblem inklusive kranskärlssjukdom och hypertensiv hjärtsjukdom", heter det i rapporten som fortsätter: "Kombinationen av att Floyd hölls fast av polisen, hans underliggande hälsotillstånd och eventuella berusningsmedel i hans system bidrog sannolikt till hans död."

Vidare konstaterar rättsläkaren att inget tyder på att Floyd avled på grund av att han ströps eller kvävdes till döds som resultat av polisingripandet. "Obduktionen avslöjade inga fysiska fynd som stödjer en diagnos av traumatisk kvävning eller strypning", står att läsa i rapporten.

George Floyd blev föremål för ett polisingripande efter att en butik under måndagskvällen larmat polisen om att han använt en falsk 20-dollarssedel som betalmedel. Den första polispatrullen på plats påträffar Floyd i en bil på parkeringen utanför butiken tillsammans med två andra "kända vuxna" personer. När de två poliserna försöker gripa 46-åringen gör han våldsamt motstånd och vägrar följa med i polisbilen frivilligt. Flera gånger kastar han sig på marken för att försvåra för poliserna att få med sig honom.

Det är i samband med detta som den andra polispatrullen med den utpekade polisen Derek Chauvin dyker upp på platsen, står att läsa i åklagarutredningen. Redan innan Floyd hamnar på marken sista gången börjar han klaga över andningssvårigheter, vilket kan tyda på att han redan i det läget drabbats av någon form av akut hälsoproblem. De fyra poliserna gör flera resultatlösa försök att få in Floyd i polisbilen.

Riskerar 25 års fängelse
Chauvin är den polisman som till slut placerar sitt knä över George Floyds huvud och nacke och håller fast honom mot marken. Floyd klagar flera gånger på att han har svårt att andas, men det är något som viftas bort av Chauvin.

– Du kan prata alldeles utmärkt, påpekar polismannen.

Chauvin fortsätter ha kvar sitt knä på Floyds nacke även efter att denne inte längre visar några livstecken och poliserna konstaterat att han inte har någon puls. Han flyttar inte på sig förrän ambulanspersonal anländer och tar med Floyd på en bår. George Floyd dödförklaras senare på sjukhus.

Polismannen Derek Chauvin är nu skäligen misstänkt för grovt vållande till annans död, ett brott som kan ge upp till 25 års fängelse. Främst klandras han för hur han placerade sitt knä över George Floyds huvud och nacke och att han under flera minuter satt kvar så och inte flyttade på sig, även när det stod klart att Floyd inte längre visade några livstecken.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.