Korankravallerna

Reaktionerna på kaoset i Östergötland

Publicerad 15 april 2022 kl 10.30

Inrikes. Gårdagens invandrarkaos i Linköping och Norrköping väcker reaktioner både lokalt och i landet i stort. I Norrköping fördömer kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) både Rasmus Paludan och upploppsmakarna medan andra hävdar att oroligheterna är en påverkans­operation från Vladimir Putin.

Dela artikeln

– Det är ett helt irrationellt och våldsamt beteende som riktas både mot allmänhet och blåljuspersonal. Men jag blir också förbannad för grundprovokationen, att någon tar sig rätten att utnyttja den yttrandefrihet vi har för att provocera och skapa osämja, säger Olle Vikmång (S) till Norrköpings Tidningar.

Den dansk-svenske kontrajihadisten Rasmus Paludan tillbakavisar dock sitt ansvar för händelserna. Han var nämligen inte ens där.

– De började redan innan jag ens skulle komma, så jag har inte gjort något fel. Jag har inte ens varit i Linköping eller Norrköping, säger han till Östgöta Correspondenten.

Flera liberala röster på Twitter spekulerade i att det kunde vara Ryssland som iscensatt invandrarkaoset, ungefär som när svenska myndigheter spred spekulationer om att Ryssland hade sågat ned en tv-mast i södra Sverige för några år sen. Men spekulationerna fick även mothugg, bland annat från riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

Två män i 30-årsåldern har anhållits misstänkta för våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp, uppger polisen. De tre poliser som förts till sjukhus uppges vara lindrigt skadade.

Utländska medier tonade i huvudsak ned rapporteringen, men i sociala medier spreds nyheten även internationellt.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.