Rebeller i Syrien tar FN-observatörer som gisslan

Publicerad 6 mars 2013 kl 21.07

Utrikes.Ett tjugotal observatörer från FN har tagits som gisslan av rebeller i Syrien, rapporterar Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Tillfångatagandet bekräftades av FN under onsdagen. Det är runt tjugo FN-observatörer som bevakade Golan-höjden som tagits som gisslan av rebellsidan i konflikten. Observatörerna övervakade vapenstilleståndslinjerna efter 1967 års krig mellan Israel och Syrien, innan de tillfångatogs.

Rebellerna kräver nu att den syriska försvarsmakten drar sig tillbaka från byn Jamla inom 24 timmar, annars kommer observatörerna att "behandlas som fångar", vilket med tanke på hur syriska rebeller behandlat krigsfångar tidigare skulle kunna innebära avrättning. FN-personalen anklagas för att ha samarbetat med al-Assads regering.

Inbördeskriget i Syrien har pågått i snart två år och krävt tiotusentals dödsoffer. Även om kriget uteslutande utspelas inom Syrien, har det skett skärmytslingar mellan syriskt och turkiskt artilleri. Det utländska stödet i form av militärmateriel och pengar till rebellerna är stort både från amerikanskt och turkiskt håll, med flera allierade. Även Sverige har stöttat rebellerna med hundratals skattemiljoner – rebellerna förre ledare är exilkurd och bor i Uppsala.

Det militära stödet till rebellerna är dock kontroversiellt. De radikala islamisterna är starka bland rebellerna – så mycket som mer än var annan rebellsoldat är utländska jihadister – och bedömare varnar för att stödet till dessa kan slå tillbaka.

Läs också:
Här är jihadisterna från Sverige som strider i Syrien
Syriska rebeller fördriver kristna
Majoriteten av Syrien­rebellerna är utländska jihadister
Reinfeldt ger 100 skatte­miljoner till syriska terrorister
”Brittiskt spionage hjälper syrienrebeller”
Video: Här mördar syriska rebeller civila
Brittiskt krigsmateriel till Syriens rebeller


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Anrika hotellet fick nya ägare – blev våldtäkts- och kidnappningsbas

Efter irakiska familjens köp av Skänninge stadshotell. Ägaren hyllades som lokalhjälte – åtalas nu för människorov, flickvåldtäkt, i lokalerna.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Konstaterar att svenskarna "byts ut". "Vi genomgår ett experiment som aldrig gjorts tidigare i världshistorien."0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur