Regeringen förnekar att invandrarna vill till Sverige

Publicerad 5 mars 2020 kl 09.27

Inrikes. I en intervju med Expressen hävdar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att Sverige har en så tuff invandringspolitik att landet inte längre är någon "magnet för flyktingar". Men Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ger en helt annan bild.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en intervju med Expressen som Morgan Johansson hävdar att Sverige har skaffat sig en så tuff politik att så kallade flyktingar inte längre drar sig hit.

Detta säger han samtidigt som antalet asylsökare förra året ökade till närmare 22.000, samtidigt som Migrationsverket i februari sade att antalet kommer ökade ännu mer i år, och samtidigt som Sverige förra året totalt delade ut närmare 120.000 uppehållstillstånd.

Morgan Johansson tror inte på någon ny våg av invandrare, likt den 2015. Vid den tidpunkten hade Sverige EU:s mest generösa asylpolitik, enligt ministern.

– Vi var i praktiken det enda land som hade permanenta uppehållstillstånd. Vi hade inga gränskontroller till att börja med och vi hade heller inte några medicinska åldersbedömningar. Nu har Sverige en av de stramaste flyktinglagstiftningarna i hela EU och fungerar därför inte längre som en magnet för flyktingar. Dessutom är det svårt för dem att överhuvudtaget ta sig hit nu, säger han till Expressen.

Så sent som i februari förklarade Sveriges migrationskommissionär i EU Ylva Johansson (S) att det inte ska finnas något tak på invandringen och att EU ska stå upp för asylrätten. Statsminister Stefan Löfven (S) har påstått att Sverige ska minska sin asylinvandring. Men i själva verket har den alltså ökat och fortsätter öka, och S regeringspartner Miljöpartiet är bestämd just med att Sverige "står upp för asylrätten".

SD-ledaren Jimmie Åkesson, som just nu befinner sig vid den grekiska gränsen, har en helt annan bild av läget än Morgan Johansson. Han hävdar att invandrarna ännu ser Sverige som ett första alternativ.

– Jag tycker att det är viktigt att få en egen bild av hur det ser ut. Vi har gått runt här och pratat med många människor som frågar var de är på väg. Det är väldigt många som vill till norra Europa och man nämner Sverige och Tyskland primärt, sade han till Expressen igår.

Än så länge har Grekland hållit sin del av gränsen stängd. En eventuellt ny asylvåg är därför tillfälligt stoppad.


Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Nyheter från förstasidan

Sparkades från MP för politisk extremism – är nu vapenhandläggare på polisen

Fattar beslut – om din lämplighet. Nu bekräftar polisen för Fria Tider att muslimska aktivisten jobbar som vapenhandläggare. 0 

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur