Asylkvoterna

Ylva Johansson vill inte begränsa antalet asylsökare

Publicerad 7 februari 2020 kl 09.56

Utrikes. EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson (S) vill inte se något tak för antalet människor som får söka asyl i EU. Det sade hon till journalister efter ett möte i den svenska riksdagen, enligt Europaportalen.

Gilla artikeln på Facebook

EU:s invandringspolitik har länge varit en av de mest svårförhandlade frågorna inom unionen.

Medan Västeuropa har fyllt sina länder med människor från tredje världen, har flera östeuropeiska stater stängt sina gränser och sett länder som Sverige som avskräckande exempel.

Men nu är EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson positiv inför framtiden.

– Det finns en större vilja att kompromissa än jag hade vågat hoppats på. Om det räcker hela vägen det vågar jag inte säga. Men så låter det faktiskt när man talar i slutna rum med ministrarna, säger hon enligt Europaportalen.

Den svenska kommissionären förklarar att hon vill se ett så kallat hållbart system med ordning och reda i invandringspolitiken. EU ska "stå upp för asylrätten", påpekar hon, en fras även statsminister Stefan Löfven (S) brukar upprepa. Men samtidigt ska den som inte har rätt till asyl behöva åka hem.

Hur en eventuell omfördelning av invandrare, vilket länder som Ungern motsatt sig, ska lösas har hon dock inget konkret svar på. Hon är öppen för förslag, säger hon, men vill se "solidaritet". Invandrare ska dock inte kunna söka asyl utanför Europa. En begränsning i hur många människor som ska få söka asyl i EU, ett "tak", vill hon inte heller se.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker "Allahu akbar". Våldsamt på gatorna två dagar i rad.0 Plus

Vetenskap

Ryssland: Covid-19 kan göra män sterila. Hälsodepartementet slår larm.0 

Så uppstod de svenska stenblocksfälten. Upptäckten unik för de senaste 200 åren.0