Asylkaoset
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har tröttnat på att illegala invandrare inte åker hem igen.

Regeringen hotar dra in bidragsförmån för illegala invandrare

Publicerad 4 mars 2016 kl 13.44
Av Mattias Albinsson

Politik. Regeringen överväger att dra in bidragen för asylsökare som fått avslag på sin asylansökan men trots det stannar kvar i Sverige. Än så länge får invandrare som uppehåller sig i Sverige illegalt såväl gratis boende och bidrag trots att de enligt lagen ska resa hem igen.

Gilla artikeln på Facebook

Förslaget har kommit till som ett resultat av förhandlingar mellan den rödgröna regeringen och allianspartierna från det tidigare blågröna regeringssamarbetet. Partierna tror nu att fortsatta bidrag till dem som uppehåller sig i Sverige illegalt kan sända ut felaktiga signaler om att avslags­beslutet inte behöver tas på allvar.

– Att man inte längre får den här ersättningen blir ett incitament till att göra det man faktiskt ska, nämligen återvända, säger Moderaternas migrationspolitiske talesman Johan Forsell till Dagens Nyheter.

– Det är en viktig signal om att det måste vara skillnad på ja och nej i asylprocessen, fortsätter han.

Redan idag kan bidragen dras in eller sänkas för dem som håller sig undan eller motarbetar en utvisning, men tusentals invandrare uppehåller sig i Sverige med bibehållna bidrag trots att de enligt lagen ska lämna landet.

Under 2016 väntas Sverige ta emot ett mycket stort antal asylsökare och regeringen vill i första hand utvisa dem som vistas i landet illegalt för att kunna ta emot fler av dem som väntas komma.

– Vi behöver de här platserna till andra som är asylsökande och då måste man se till att de som får nej flyttar och åker hem igen, säger migrationsminister Morgan Johansson.

Den nya lagen, om den går igenom, träder i kraft 1 juni i år. Invandrare som nekats asyl kommer få en tidsfrist att resa hem igen innan bidragen dras in.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0