Jas 39 Gripen E

Indien kan köpa Gripenplan för hundratals miljarder

Publicerad 3 november 2016 kl 11.33
Av Mattias Albinsson

Entreprenör. Regeringen vill sälja det svenska stridsplanet Jas 39 Gripen till Indien. Det skriver Dagens industri idag. Om affären går igenom kan det bli den största svenska exportaffären någonsin.

Gilla artikeln på Facebook

Den indiska regeringen överväger att köpa mellan 200 och 300 nya stridsflygplan, skriver India Times.

Anledningen är att landet ska avveckla användandet av flygplan som köptes från Sovjetunionen under kalla krigets dagar.

– Det omedelbara behovet är 200 plan. Det är det minsta antal vi tittar på, säger en flygofficer.

Flera stora flygplans­tillverkare är med och slåss om jätteordern, bland dem amerikanska Lockheed-Martin. Indien vill emellertid att planen byggs i fabriker i Indien, inte att de köps in från utlandet, något som många flygplans­tillverkare ställt sig tveksamma till.

Franska Dassault har tidigare dragit sig ur en affär gällande 126 stridsplan sedan man inte kunnat komma överens om villkoren. Istället för de 126 plan som ursprungligen förhandlats om såldes 36 Rafale-plan till Indien som tillverkats i Frankrike.

Saab AB, som tillverkar Gripenplanen, är ett av de företag som den indiska regeringen är intresserad av att göra affär med. Och det svenska näringslivet och regeringen är mycket intresserade av att sälja till landet i tredje världen.

– Vi har mycket erfarenhet från överföring av teknologi. Vårt sätt att arbeta på involverar stort samarbete med våra partners för att etablera ett helt ekosystem, inte bara en produktionskedja, säger Jan Widerström på Saab India Technologies.

När Brasilien köpte 36 Gripenplan härom året gjordes det till en prislapp på 42 miljarder kronor. Om samma styckpris tillämpas för Indien skulle det innebära en affär värd minst 230 miljarder kronor för 200 plan. Om Sverige kammar hem storordern blir det den störta svenska exportaffären någonsin.

DI skriver att en delegation från Sverige redan nästa vecka reser till Indien på uppdrag av Wallenberg­sfären. Förutom Marcus Wallenberg är närings­minister Mikael Damberg, ABB:s VD Johan Söderström, Alfa Lavals VD Tom Erixon, finansmannen Carl Bennet samt Saabs VD Håkan Buskhe med på resan.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.