Jas 39 Gripen E
Tre Saab Jas 39 Gripen.

Kanada kan välja Gripen

Publicerad 14 juli 2016 kl 10.44
Av Mattias Albinsson

Ekonomi. Kanada kan komma att välja Jas 39 Gripen E som sitt nästa stridsflygplan. Det skriver bland annat Dagens Industri idag.
– Nu säger Kanada till oss att det är ett jämnt startfält mellan oss och de övriga, säger Saabs VD Håkan Buskhe.

Dela artikeln

När vänsterliberala Justin Trudeau valdes till ny premiärminister i Kanada förra året lovade han att stoppa landets order på 65 stycken nya amerikanska F-35 Joint Strike Fighter. Anledningen är att prislappen dragit iväg rejält. Enligt The Engineer kommer flygplanet att kosta över 100 miljoner dollar styck när det är färdigutvecklat, och då får man inte ens en motor i det. Andra befarar en kostnad som är långt mycket högre än så.

Den kanadensiska regeringen tittar därför på alternativ till sina nuvarande CF-18 Hornet-plan som köptes in under början av 80-talet och är en variant av McDonnell Douglas F/A-18 Hornet. Från början var tanken att ersätta dem med nya stridsplan i början av 2000-talet, men med uppgraderingar av flygelektroniken förlängdes planens livslängd till 2020.

Hård konkurrens
Ett av de alternativ som Kanada tittar på är Saabs nya Jas 39 Gripen E. Det svenska företaget möter dock hård konkurrens från amerikanska Boeing som kan erbjuda flera olika stridsflygplan som troligen passar kanadensarna bättre, skriver defenseindustrydaily.com.

Den hetaste konkurrenten är Boeings F/A-18E/F Super Hornet, som utvecklades under 90-talet som ersättare till framförallt F-14 Tomcat. Kanadensarna skulle dessutom kunna vara intresserade av att köpa in ett antal EA-18G Growler, vilket är en variant av Super Hornet anpassad för elektronisk krigföring. Prislappen för ett Super Hornet ligger på omkring 60 miljoner US-dollar komplett med motor.

En annan intressant kandidat från Boeing är företagets F-15E Strike Eagle, som enligt defenseindustrydaily.com troligen passar Kanada bättre men samtidigt har ett betydligt högre styckpris än Super Hornet. Runt 100 miljoner dollar.

Europeiska alternativ
Förutom Gripen finns ytterligare två europeiska stridsflygplanstillverkare med i upphandlingen. Den ena är konsortiet EADS/BAE med Eurofighter Typhoon vars främsta styrka är att det används av ett flertal viktiga Natoländer som Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien.

Den andra europeiska konkurrenten är Dassault Aviations Rafale, som haft svårt att nå exportframgångar men förutom Frankrike även används av Egypten och Qatar.

Båda de europeiska konkurrenterna beräknas dock kosta en bra bit över 100 miljoner dollar styck i inköp, vilket talar starkt emot någon av dem.

För- och nackdelar
Gripens största konkurrensfördel är prislappen. Ett flygplan kostar ungefär lika mycket i inköp som ett Super Hornet, men är betydligt billigare i drift. Gripen har använts i många år i Sverige, ett land som har ett likvärdigt klimat som Kanada samtidigt som Natoländer som Ungern och Tjeckien redan köpt in flygplanet.

Saab annonserade dessutom så sent som i måndags att nya Gripen E är det första stridsplanet i världen som implementerat den nya europeiska luftmålsroboten MBDA Meteor.

Men ungefär där tar fördelarna slut för Gripen. Till skillnad från Super Hornet, Strike Eagle och Eurofighter Typhoon är Gripen endast enmotorigt och kanadensarna föredrar lite större tvåmotoriga stridsplan. Å andra sidan är Joint Strike Fighter, som Kanada ursprungligen tänkt köpa, också bara enmotorigt.

Dessutom saknar Saab större produktionsanläggningar i Kanada och det är tveksamt om den svenska flygplanstillverkaren skulle klara av en jätteorder därifrån. Schweiz och Brasilien, som beställt nya Gripen E, har löst problemet genom att under en övergångsperiod leasa gamla Jas 39C/D-plan. Det är tveksamt om Kanada är särskilt intresserat av en sådan lösning.

Kan bli största Gripenanvändare
Om Kanada skulle bestämma sig för att köpa svenska Gripen skulle landet kunna bli den största Gripenanvändaren i världen. Ursprungligen var det tänkt att landet skulle köpa 65 Joint Strike Fighters, vilket kan jämföras med de 60 Gripen E som svenska flygvapnet beställt för att ersätta sina gamla Gripenplan.

Saabs VD tycks i alla fall hoppfull om jätteordern.

– Nu säger Kanada till oss att det är ett jämnt startfält mellan oss och de övriga, säger han till Svenska Dagbladet.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.