Coronakrisen i ekonomin

Regeringens oro: Måste finnas pengar kvar till "klimatomställningen"

Publicerad 30 mars 2020 kl 09.44

Inrikes. Mer statligt ägande kan vara en lösning på coronakrisen, förklarar finansminister Magdalena Andersson (S) i en intervju med DN. Samtidigt påpekar hon att det måste finnas kvar pengar för att bygga ett "klimatsmart samhälle".

Gilla artikeln på Facebook

Sverige och världen befinner sig i ett historiskt ögonblick.

Enligt finansminister Magdalena Andersson är det som nu sker "defining", säger hon i DN och påpekar att hur regeringen hanterar krisen kommer definiera vår tid.

Sverige måste ha kvar resurser för att kunna återstarta ekonomin, få igång konsumtionen och investeringar. Men "klimatet" är ännu kvar i hennes tankar trots coronapandemin. När krisen är över måste Sverige också kunna ställa om till ett mer "klimatsmart samhälle", hävdar hon.

Andra europeiska länder har redan börjat förstatliga större företag för att rädda dem. Bland annat har Italien tagit över flygbolaget Alitalia.

Detta kan ske även i Sverige.

– I den företagsakut vi nu skapat, med många småföretag, där har staten inte riktigt kompetens att gå in och vara ägare till tusentals caféer och restauranger. Därför har vi använt det vanliga banksystemet för de kreditgarantier vi gett ut. Men handlar det om färre och större bolag så är det en möjlig väg, säger Andersson till DN.

När DN frågar hur finansministern tycker att EU-samarbetet fungerat under coronakrisen, skrattar hon och svarar att vissa delar fungerat bättre och andra sämre.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Googles PK-robot klassade schack som rasism

Populär schackkanal på Youtube blockerades. Googles AI reagerar på termer som "svart", "vit", "anfall" och "hot".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Analys: Magnus Stenlund. Därför kommer du få finansiera S-politikern med guldbyxorna – år efter år.0 

Vetenskap

Järnmeteorit hittad efter nedslag i Uppland. Första fyndet i sitt slag på över 60 år.0 

Kultur

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0 

Bidragsmyndighet polisanmäler Fria Tider-avslöjande. MPRT tror sig ha blivit hackade.0