Coronakrisen i ekonomin

Regeringens oro: Måste finnas pengar kvar till "klimatomställningen"

Publicerad 30 mars 2020 kl 09.44

Inrikes. Mer statligt ägande kan vara en lösning på coronakrisen, förklarar finansminister Magdalena Andersson (S) i en intervju med DN. Samtidigt påpekar hon att det måste finnas kvar pengar för att bygga ett "klimatsmart samhälle".

Gilla artikeln på Facebook

Sverige och världen befinner sig i ett historiskt ögonblick.

Enligt finansminister Magdalena Andersson är det som nu sker "defining", säger hon i DN och påpekar att hur regeringen hanterar krisen kommer definiera vår tid.

Sverige måste ha kvar resurser för att kunna återstarta ekonomin, få igång konsumtionen och investeringar. Men "klimatet" är ännu kvar i hennes tankar trots coronapandemin. När krisen är över måste Sverige också kunna ställa om till ett mer "klimatsmart samhälle", hävdar hon.

Andra europeiska länder har redan börjat förstatliga större företag för att rädda dem. Bland annat har Italien tagit över flygbolaget Alitalia.

Detta kan ske även i Sverige.

– I den företagsakut vi nu skapat, med många småföretag, där har staten inte riktigt kompetens att gå in och vara ägare till tusentals caféer och restauranger. Därför har vi använt det vanliga banksystemet för de kreditgarantier vi gett ut. Men handlar det om färre och större bolag så är det en möjlig väg, säger Andersson till DN.

När DN frågar hur finansministern tycker att EU-samarbetet fungerat under coronakrisen, skrattar hon och svarar att vissa delar fungerat bättre och andra sämre.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tre döda i tågolycka i Skottland

Sex till sjukhus. Jordskred tros ligga bakom svåra tågolyckan.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0