Coronakrisen i ekonomin

Regeringens oro: Måste finnas pengar kvar till "klimatomställningen"

Publicerad 30 mars 2020 kl 09.44

Inrikes. Mer statligt ägande kan vara en lösning på coronakrisen, förklarar finansminister Magdalena Andersson (S) i en intervju med DN. Samtidigt påpekar hon att det måste finnas kvar pengar för att bygga ett "klimatsmart samhälle".

Gilla artikeln på Facebook

Sverige och världen befinner sig i ett historiskt ögonblick.

Enligt finansminister Magdalena Andersson är det som nu sker "defining", säger hon i DN och påpekar att hur regeringen hanterar krisen kommer definiera vår tid.

Sverige måste ha kvar resurser för att kunna återstarta ekonomin, få igång konsumtionen och investeringar. Men "klimatet" är ännu kvar i hennes tankar trots coronapandemin. När krisen är över måste Sverige också kunna ställa om till ett mer "klimatsmart samhälle", hävdar hon.

Andra europeiska länder har redan börjat förstatliga större företag för att rädda dem. Bland annat har Italien tagit över flygbolaget Alitalia.

Detta kan ske även i Sverige.

– I den företagsakut vi nu skapat, med många småföretag, där har staten inte riktigt kompetens att gå in och vara ägare till tusentals caféer och restauranger. Därför har vi använt det vanliga banksystemet för de kreditgarantier vi gett ut. Men handlar det om färre och större bolag så är det en möjlig väg, säger Andersson till DN.

När DN frågar hur finansministern tycker att EU-samarbetet fungerat under coronakrisen, skrattar hon och svarar att vissa delar fungerat bättre och andra sämre.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0