Asylkaoset
Morgan Johansson.

Regeringens desperata åtgärd: Asylsökare ska bo i fängelser

Publicerad 25 september 2015 kl 15.54

Inrikes. Den rödgröna regeringen tar nu till desperata åtgärder för att ge bostad åt alla asylsökare som just nu väller in Sverige. Bland annat vill man inhysa invandrarna i tomma fängelser och lokaler som tillhör Försvarsmakten.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi vidtar ett antal åtgärder för att på kort sikt få fram boenden. Framförallt handlar det om att ta fram de fastigheter som staten idag förfogar över, till exempel försvaret eller Kriminalvården eller alla de bolag som vi sitter på, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) idag.

Tanken är att anläggningar som inte används fullt ut ska kunna omvandlas till asylboenden, enligt ministern. Han vill också tidigarelägga ett förslag som går ut på att tvinga alla kommuner att ta emot asylsökare.

Bakgrunden är att Sverige just nu har en invandringsnivå som helt saknar historiskt motstycke. Varje dag söker över 1.000 personer asyl i Sverige, enligt Migrationsverket.

I dag har riksdagen debatterat invandringskatastrofen. Såväl Sverigedemokraterna som Vänsterpartiet lanserade i samband med det nya förslag för att minska respektive öka inflödet från tredje världen.

SD säger sig nu vilja minska invandringen med 95 procent. Det ska åstadkommas genom att återinföra gränskontroller och skicka tillbaka asylsökare från det närmsta säkra land de kom ifrån. Istället vill partiet öka biståndet till krigszonernas närområden och ta emot fler kvotflyktingar.

– De som ska hjälpas är de som väljer de legala vägar som finns. Att hjälpa de som har valt flyktingsmugglare är inte hållbart, eftersom det bygger på den situation vi har där allt fler väljer illegala och farliga vägar till Sverige, säger Paula Bieler, integrationspolitisk talesperson för SD.

Vänsterpartiet vill istället öka invandringen ytterligare genom att öppna fler "lagliga vägar" till Sverige och göra reglerna för anhöriginvandring generösare.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här seglar estniska dykarna mot Estonia

Privat utredningsteam på 46 personer på väg. Nu tänker de fiska upp sanningen om Estonia från havets botten.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Mer från Inrikes

Teorin: Lastbilar kan ha dumpats från Estonia

Finsk räddningsingenjör om vad han såg 1994.. Nu berättar Harri Ruotsalainen om märkliga iakttagelserna i estnisk media.0 

Elsparkcykel blir skattefri förmån

Regeringen subventionerar kritiserade fordonet.. Ska inte längre räknas som beskattningsbar förmån.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0