"Det gäller att bromsa precis lagom för att släppa på så att vi långsamt bygger upp den här flockimmuniteten", förklarade Anders Nystedt under Region Norrbottens presskonferens.

Region Norrbotten medger strategin: "Nästan alla" ska smittas så "flockimmunitet" uppstår

Publicerad 5 april 2020 kl 09.45

Inrikes. Från Folkhälsomyndigheter kommer motstridiga besked. Men Region Norrbotten medger nu helt öppet att coronastrategin går ut på att låta smittan spridas till "nästan alla" i befolkningen så att så kallad flockimmunitet kan uppstå.
– Bromsar man för mycket så sladdar man ner i diket, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt om åtgärder mot smittspridning.

Gilla artikeln på Facebook

Strategin att bygga "flockimmunitet" genom att medvetet men långsamt låta coronaviruset spridas bland befolkningen är minst sagt kontroversiell.

I mitten av mars övergav Storbritannien raskt strategin helt efter att regeringens expertgrupp räknat ut att den skulle leda till att cirka en kvarts miljon britter skulle dö i covid-19. Istället infördes snabbt hårda karantänsregler i landet.

Men Sverige till skillnad från nästan alla andra länder fortsatt med en så kallad liberal taktik mot smittspridningen som bygger på "frivillighet". Statsepidemiolog Anders Tegnell har kommit med olika besked om vad Sveriges närmast världsunikt slapphänta hantering av epidemin beror på.

Men i Region Norrbotten är man tydlig med att målet just är att skapa så kallad flockimmunitet.

– Nästan alla norrbottningar, eller i varje fall en stor del av norrbottningarna, kommer att behöva gå igenom den här infektionen innan den om några år blir en vanlig "bonnaförkylning" som inte påverkar oss så mycket, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt till SVT Nyheter Norrbotten.

– Vårt mål är att långsamt bygga upp en epi... eh, immunitet i befolkningen så att smittan inte ska sprida sig så snabbt, fortsätter han.

Under en presskonferens med Region Norrbotten, som SVT filmade från, beskrev Anders Nystedt taktiken genom att använda sig av en metafor:

– Tänk er att man åker bil på en sladdrig och halkig väg och så kommer det ett hinder i vägen. Då måste man bromsa. Bromsar man för lite så krockar man, men bromsar man för mycket så sladdar man ner i diket. Det gäller att bromsa precis lagom för att släppa på så att vi långsamt bygger upp den här flockimmuniteten.


Nyheter från förstasidan

Raskravallerna sprider sig till Paris

Tusentals afrikaner på Frankrikes gator. Folkmassorna hyllar vänsterextrema "Black Lives Matter" och George Floyd.0 

Ekonominyheter

Ökningen av konkurser har upphört

Kraftig minskning i flera branscher.. I Stockholm sjunker nu antalet konkurser med 14 procent.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.