Region Stockholm "ångrar" fakta om att flyktingbarn skapar otrygghet i SL-trafiken

Publicerad 12 december 2019 kl 22.44

Inrikes. Region Stockholms trafikförvaltning konstaterade i en skrivelse att flyktingbarn och hemlösa skapar otrygghet i länets kollektivtrafik. Men efter kritik från media tar förvaltningen nu tillbaka faktauppgifterna, skriver Dagens Nyheter.

Gilla artikeln på Facebook

”De individer och grupper som till stor del påverkar otryggheten i samhället i stort är: hemlösa, missbrukare, passiva och aktiva penninginsamlare (tiggare), personer med psykisk ohälsa, stökiga och högljudda ungdomsgäng och gruppen ensamkommande vuxna och unga (icke EU medborgare)”, konstaterade trafikförvaltningen i sin skrivelse om trygghet i kollektivtrafiken.

När Dagens Nyheter fick nys om formuleringen valde dock trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) att försvara trafikförvaltningen.

– Jag utgår från att förvaltningen utgår från fakta. Det som vore upprörande är om vi inte skulle lyssna på resenärerna och de som jobbar i kollektivtrafiken, sade Tamsons till DN.

Texten var en sammanfattning av den så kallade trygghetsundersökningen från 2018. Men DN har läst undersökningen och kommit fram till att det minsann stod "invandrare" och inte ”ensamkommande” i den, och att hemlösa missbrukare inte stod med, utan att det mer vanliga ordet var "påverkade".

I motsats till politikerna viker sig trafikförvaltningen direkt för DN och tar nu tillbaka formuleringarna som man säger är ”oerhört olyckliga”.

– Vi har brustit i vår interna kvalitetskontroll, säger kommunikationschef Suss Forssman Thullberg till DN och bedyrar att man enbart hade för avsikt att gulla med grupperna ifråga, och inte att diskutera hur de påverkar tryggheten.

– Vi riktar insatser till dessa grupper eftersom de är speciellt utsatta, inte för att de orsakar otrygghet gentemot andra, säger hon.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Google vill hjälpa dig göra rasmedvetna val

Företag rasinventeras.. Företag med svarta ägare får särskild märkning.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vänsteråsikter bland unga kvinnor kopplas till psykisk ohälsa

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni.. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0