Arkiv: EU

Reinfeldt skickar kondoleanser till Etiopien

Publicerad 22 augusti 2012 kl 07.56

Inrikes.Samtidigt som Sverige utvisar vitryska ambassadörer och finansierar terrorgrupper som krigar mot den syriska regeringen väljer nu Fredrik Reinfeldt - något okaraktäristiskt - att skicka sina varmaste kondoleanser till Etiopien efter att dess diktator Meles Zenawi nyligen har avlidit i cancer.

Gilla artikeln på Facebook

Förklaringen till Fredrik Reinfeldts mystiska beteende heter Martin Schibbye och Johan Persson. De båda terrorjournalisterna avtjänar för närvarande ett 11 års fängelsestraff för att ha rekryterat en privatarmé och därefter illegalt tagit sig in i Etiopien.

Enligt Ekot roar sig journalisterna för närvarande med "träning", en "kryddträdgård" och "matlagning" samt med att bygga en "trämodell av ett vasaskepp" i fängelset. Liknande särbehandling är inte ovanligt i utländsk kriminalvård, där västerländska fångar inte sällan lever betydligt glassigare än lokala förbrytare.

Ekot uppger att den etiopiske premiärministerns död har fått Sveriges ambassadör Jens Odlander att omedelbart avbryta sin semester i Sverige och resa tillbaka till Addis Abeba. På plats i Etiopien ska han nu analysera situationen och sedan träffa Schibbye och Persson så snart som möjligt.

Att Sverige satsar enorma resurser på att få de båda journalisterna frisläppa har mött kritik, inte minst därför att 15 personer dog i samband med journalisternas agerande. Kritiker har också hävdat att medierna vilseleder allmänheten och bland annat inte har redogjort för den mycket övertygande bevisning som fanns mot journalisterna när de dömdes.

Ytterligare en kritik har handlat om att varken regeringen eller svenska medier respekterar principen om allas lika värde, när de värderar särskilt vänstervridna journalisters välbefinnande betydligt högre än andra medborgares. En sökning i Mediearkivet som Fria Tider gjorde på onsdagen gav sammanlagt 45-192 träffar vid på Schibbye och Persson. Samtidigt fanns det bara fyra artiklar skrivna om svensken Kim Sirawan, 30, som dömdes till döden i Thailand för narkotikabrott förra året. Idag avtjänar Sirawan, precis som många andra svenskar i utlandet, livstids fängelse och förväntas sitta inlåst fram till sin död.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Vetenskap

Så blev människan ett landdjur. Uppsalaforskare studerade hur dagens benmärg uppstod.0 

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0