Rekordbeslag av cannabis – gömdes i marmorplattor

Publicerad 14 april 2021 kl 16.58

Inrikes. Några av marmorskivorna var lite tjockare än de andra vilket väckte misstankar. När tullpersonalen i Göteborg knackade sönder bänkskivorna innehöll de mängder av cannabisharts. Beslaget visade sig vara det största som gjorts i Sverige. Totalt hittades 1,2 ton cannabis i tre olika containrar från Marocko.

Gilla artikeln på Facebook

Idag åtalas fem personer av Göteborgs tingsrätt för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling.

Det var i november 2020 som Tullverkets inspektörer gjorde en annorlunda upptäckt i Göteborgs hamn. Bland 30 pallar med marmorskivor i tre containrar från Casablanca i Marocko gömdes 1.200 kilo cannabisharts.

– Det här är det största beslaget av cannabis som vi hittills har gjort. Värdet på den beslagtagna narkotikan beräknar vi till cirka 120 miljoner kronor, säger insatsledaren Bertil Weingarten på Tullverkets region väst, i ett uttalande.

Narkotikan var gömd i specialgjorda marmorplattor bland riktiga marmorplattor. Vissa av marmorskivorna var lite tjockare än de övriga.

– När vi bröt isär en av de misstänkta marmorskivorna fanns ett lager med cannabisharts inuti skivorna. Narkotikan var vakuumförpackad och runtom förpackningen fanns ett lager med gips följt av ett marmorliknande material, säger Bertil Weingarten.

Containrarna skulle till ett VVS-företag i Kungälv. Tullkriminalen inledde en spaning på godset och plötsligt ändrades leveransadressen från Kungälv till en flyttfirma i Kinna. Vid ett synkroniserat tillslag tre dagar senare greps ägarna av de båda företagen samt ytterligare två personer som hanterat delar av den insmugglade narkotikan. De tre ägarna åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling. Två andra iblandade personer åtalas för narkotikabrott.

I samband med razzian i Kungälv hittade tullkriminalen en mobiltelefon med installation av Sky ECC, en krypterad chattfunktion som är populär bland kriminella. Dock hade appen fabriksåterställt användarens mobil. Vid tillslaget mot flyttfirman i Kinna hittades också en mobiltelefon som misstänkts ha innehållit krypteringsfunktion eftersom den också var fabriksåterställd och allt innehåll hade raderats.


Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åkesson: Vi ska bli hårdare än Danmark

Lovar tuffare tag mot invandring än grannlandet. "Vi behöver en ännu striktare politik eftersom vi har mycket större problem."0 

Ekonominyheter

Teskedsorden mörkar sin egen konkurs

Ingen information på hemsidan.. Interna kritiken: "En organisation med ryggrad står för den sits man har satt sig i".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.