USA-valet
Jenny Beth Martin.

Republikansk glädjeyra efter Boehners avgångsbesked

Publicerad 27 september 2015 kl 08.56

Utrikes. John Boehners avhopp som talman och majoritets­ledare för republikanerna i representanthuset i USA kom som ett glädjande besked för stora delar av det republikanska partiet inför helgen.

Gilla artikeln på Facebook

Boehner har länge anklagats för att inte försöka genomdriva den konservativa politik som det amerikanska folket röstat för, utan istället fokusera på att ge president Barack Obamas reformer grönt ljus för att undvika en politisk kris i Washington, skriver AP.

– John Boehners beslut att avgå är en seger för miljoner konservativa gräsrötter som oförtröttligt arbetat för att välja in konservativa att kontrollera kongressen, kommenterar Jenny Beth Martin, ordförande för Tea Party-patrioterna.

Men det är inte bara de konservativa gräsrötterna som varit kritiska mot Boehner. Även flera av de mer kända republikanska presidentkandidaterna har stämt in i kritiken och säger sig vara glada över att den tidigare majoritetsledaren beslutat sig för att hoppa av.

Under den konservativa gräsrotskonferensen Value Voters Summit, som inleddes i Washington i fredags och avslutas idag, har presidentkandidaten Ted Cruz lett kritiken mot såväl Boehner som det republikanska etablissemanget.

– Vill ni veta hur mycket varenda en av er skrämmer Washington? frågade han de omkring 2.000 församlade.

– Igår var John Boehner representanthusets talman, sedan kom ni till stan och på något sätt ändrades det. Min enda fråga till er är; kan ni komma hit oftare?

Cruz, som med 42 procent i konferensens egna opinionsmätning blev den överlägset mest populäre presidentkandidaten, fick stöd från kandidaterna Donald Trump och Marco Rubio.

– Hur kommer det sig att vi har skickat en republikansk majoritet till kongressen och forfarande kan vi inte förhindra att landet glider iväg i fel riktning? frågade sig Rubio retoriskt.

– Vi är så besvikna över det republikanska etablissemanget, slog istället Trump fast.

En av de hetaste frågorna bland konservativa i USA just nu är finansieringen av "Planned Parenthood" – en skattefinansierad vårdorganisation riktad mot framförallt kvinnor. Organisationen erbjuder inte minst aborter på sina över 800 kliniker runt om i USA.

Under sommaren läckte en besvärande film ut, filmad med dold kamera, där en företrädare för organisationen erbjöd sig att sälja organ och kroppsdelar från dödade barn. Filmen har fått allmänheten och framförallt konservativa företrädare i USA att rasa och krav har höjts om att dra in finansieringen av organisationen.

Men ett förslag om att dra in skattepengarna till Planned Parenthood stoppades av senaten så sent som i torsdags, trots att den kontrolleras av republikanerna. Anledningen, menar de konservativa kritikerna, är att de republikanska senatorerna tror att Obama ändå kommer använda sitt veto för att köra över deras beslut.

– De tror inte att de kan vinna striden, så de ger upp utan strid, konstaterade den republikanske presidentkandidaten Rick Santorum.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Inte ens fyra sprutor skyddar mot omikron

Fler frågetecken kring vaccinens effektivitet. "Inte tillräckligt bra" enligt ny studie från Israel.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.