Homomordet i Bergsjön
KRITISK: RFSL-ordföranden Ulrika Westerlund säger att det är svårt att säga om brottet är ett hatbrott.

RFSL-kritik när flyktingbarn åtalas för hatbrott

Publicerad 17 december 2015 kl 07.19

Inrikes. OBS! Denna artikel innehåller felaktiga citat och har rättats i separat rättelse här. Originalet finns kvar i arkivsyfte.

Flyktingbarnet mördade bestialiskt en homosexuell man medan han vrålade homo­hatande kommentarer. Men nu kritiserar RFSL att åklagaren bedömt den unge muslimens agerande som ett hatbrott, skriver GT.

Gilla artikeln på Facebook

RFSL-ordföranden Ulrika Westerlund, som själv saknar utbildning inom juridik, menar att åklagaren Lotta Nielsen inte kan vara "säker" på att den homosexuelle mannen som hittades mördad och fastbunden faktiskt blivit utsatt för ett hatbrott i lagens mening.

– Jag tror många inte förstår vad ett hatbrott är. Det är en straffskärpningsregel, inget eget brott. Olika brott, som hot eller misshandel till exempel, kan bli ett hatbrott. Det är motivet hos gärningsmannen som räknas. Inte vad offret är, säger RFSL:s ordförande till GT.

Det åtalade flyktingbarnet och en 19-årig kompis träffade den homosexuelle mannen, som var utklädd till kvinna, i centrala Göteborg och följde med honom hem. Enligt åklagaren ska den nu åtalade 16-åringen ha misshandlat mannen när han upptäckte att det inte var en kvinna som han hade följt med.

Men RFSL:s ordförande har nu "väldigt svårt" att bedöma om händelsen ska vara ett hatbrott, säger hon till GT. Ändå är hon kritisk mot åklagarens beslut, och efterlyser större kompetens om hatbrott inom rättsväsendet.

Både 16-åringen och 19-åringen har kommit som asylsökande ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Deras verkliga ålder är inte känd. Båda är araber från Nordafrika.

Artikeln är rättad: Brottsoffret är inte från Sverige, vilket hävdades i den första artikeln.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0