RFSL-mannen döms för gayvåldtäkter mot fyra invandrare

Publicerad 21 april 2021 kl 11.54

Inrikes. S-politikern Pablo Leiva, som i årtionden arbetade som migrantkonsulent på RFSL, döms nu till fyra års fängelse för våldtäkt mot fyra män. Han har även utsatt två av dem för sexuella ofredanden, enligt domen.

Gilla artikeln på Facebook

Offren hade alla vänt sig till Pablo Leiva, 56, på RFSL med hopp om att få hjälp i sina asylprocesser. De har antingen varit asylsökare, illegala invandrare, väntat på verkställighet av utvisning eller arbetat under tillfälligt arbetstillstånd.

Leiva var samtidigt också politiker för Socialdemokraterna. I Stockholms stad har han bland annat ett förtroendeuppdrag som suppleant för Bostadsförmedlingen i Stockholm AB. Han har varit aktiv i kampen mot "rasism" och "homofobi". Inför valet 2018 lanserade han en personvalkampanj där han lovade att bekämpa "högerextrema SD" och bygga ett "tryggare Sverige".

Förundersökningen inleddes när en av männen polisanmälde migrantkonsulten i april 2020. Därefter kom även de övriga att polisanmäla honom. Brottstiden sträcker sig från den 1 oktober 2018 till den 17 oktober 2019.

Bevisningen mot Pablo Leiva har i huvudsak av muntlig bevisning i form av förhör med de utsatta och vittnen. 56-åringen valde vid förhandlingen att inte ge några kommentarer till det han beskyllts för.

Tingsrätten finner sammantaget att gärningarna har ett straffvärde som uppgår till fyra år och sex månader. Han får dock sänkt straff som kompensation för att han förlorat sin anställning och kommer få svårt att få anställning inom sitt verksamhetsområde. Påföljden bestäms till fyra års fängelse.

Den dömde ska betala skadestånd till de utsatta männen. Offren var mellan 26 och 28 år vid brottstillfällena.


Brittiske författaren Douglas Murray om vår tids stora katastrof. "När de flesta som lever idag når slutet av sitt liv kommer Europa inte längre vara Europa."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Studie: Myt att man bara kan ha 150 kompisar. Forskare motbevisar "Dunbars tal".0 

Hjärnan krymper oavsett utbildning. Hjälper inte vara aldrig så högutbildad.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus