Richard Dawkins blir av med humanistspris efter transkommentar

Publicerad 27 april 2021 kl 16.49

Vetenskap. Den kände evolutionsbiologen och ateisten Richard Dawkins har fråntagits titeln Årets humanist efter att ha kommenterat frågan om transsexuella. Detta trots att han förgäves försökte be om ursäkt och bedyra att han inte menade något illa, rapporterar The Guardian.

Gilla artikeln på Facebook

Richard Dawkins, som i övrigt är en politiskt korrekt profil, jämförde i ett Twitterinlägg tidigare i april transsexuella med Rachel Dolezal – en "svart" aktivist som avslöjades med att i själva verket vara vit.

"Vissa män väljer att identifiera sig som kvinnor och vissa kvinnor väljer att identifiera sig som män. Du kommer att smädas om du förnekar att de bokstavligt talat är det de identifierar sig som. Diskutera", skrev Dawkins.

När han fick kritik för inlägget försökte Richard Dawkins bedyra att han absolut inte menade att "nedvärdera transpersoner". Hans ordval "diskutera" kan ha misstolkats, skriver han.

"Det var inte heller min avsikt att på något sätt alliera mig med intoleranta republikaner i USA som nu utnyttjar denna fråga", försäkrade Dawkins vidare.

Men då var det redan för sent. Humanistiska förbundet i USA, som år 1996 utsåg Richard Dawkins till "Årets humanist", har nu beslutat att dra in priset, 25 år i efterhand.

Enligt förbundet har Dawkins ägnat sig åt att "förnedra marginaliserade grupper, ett tillvägagångssätt som står i motsats till humanistiska värden".

En annan brittisk PK-profil, Harry Potter-författarinnan J.K. Rowling, har tidigare drabbats av liknande repressalier efter att ha ifrågasatt transsexuella, som på senare år blivit en viktig del av den så kallade kulturmarxistiska ideologin.


Brittiske författaren Douglas Murray om vår tids stora katastrof. "När de flesta som lever idag når slutet av sitt liv kommer Europa inte längre vara Europa."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

"Kränkande och rasistiskt", enligt tingsrätten. Nu tvingas pensionär på Östermalm betala nästan 30.000 kronor.0 

Vetenskap

Billigare viagra gav färre svenska självmord. Sjönk tydligt när patentet löpte ut.0 

Finsk forskare: Då blir svenskarna minoritet i sitt eget land. Hans studie visar skräckutvecklingen.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus