David Lång (SD) tog skydd i sin källare efter sånginsatsen.

Riksdagsledamot sjöng ”Ausländer raus” på SD:s valvaka

Publicerad 10 juni 2024 kl 08.59

Inrikes. Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten David Lång sjöng slagorden ”Ausländer raus” till tonerna av Gigi D'Agostinos eurodiscolåt från 1999 på SD:s valvaka.

Dela artikeln

Låten ”L’Amour Toujours” från 1999 har under våren snappats upp i Tyskland där den sjungits med nya textrader som ”Ausländer raus” och ”Deutschland den deutschen”.

"Ausländer raus" är i sin tur en travesti på det nazistiska brädspelet "Juden Raus", ett sorts nazistiskt fia med knuff, som lanserades på 1930-talet.

Av någon anledning spelades låten på SD:s valvaka igår, framför nosen på Expressens reporter som frågade Richard Jomshof om låtvalet verkligen var lämpligt.

– Är det den tyska låten? Jag har svårt att relatera till det, det är inte min musik. Jag lyssnar inte på sådan musik, säger den gamle syntaren Jomshof till reportern.

Intervjun blir dock avbruten av en kraftigt överförfriskad politiker som dansar fram och stör. Det är riksdagsledamoten David Lång (SD) som nu sjunger låten med tysk text:

– Ausländer raus! Ausländer raus! vrålar Lång framför Bonnier-tidningens utsände.

När han får syn på Expressens reporter avbryts dock sångframträdandet.

– Oj shit, spelar du in det här? säger Lång och försöker sedan ta mikrofonen från Expressens reporter, medan Jomshof hävdar att "han skämtar".

Enligt Aftonbladet ska David Lång inte ha varit villig att svara på frågor under kvällen, utan ha flytt genom bostadens källare när tidningen sökte upp honom vid hans hem.

Martin Kinnunen, som sitter i partistyrelsen, är av allt att döma bekymrad över händelsen.

– Jag kan konstatera att det tyder på dåligt omdöme där på kvällen men det är någonting som partiets gruppledning i riksdagen får ta ett samtal om med ledamoten och reda ut vad som hände och vad bakgrunden var, säger Martin Kinnunen till Aftonbladet.

Linda Lindberg, gruppledare för SD i riksdagen, säger att "det är helt uppenbart att han var kraftigt överförfriskad i kväll" och att hon kommer att samtala med David Lång under måndagen.

Även andra politiker har kommenterat händelsen.

– Ett extremt olämpligt beteende, säger Tomas Tobé, moderaternas förstanamn till EU-parlamentet.

– Alla förhoppningar om att SD skulle normaliseras har ju kommit på skam, säger Magdalena Andersson (S), till Expressen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.