Romska kvinnor står för 7 av 10 DO-anmälningar

Publicerad 28 september 2012 kl 23.40

Inrikes.Ny statistik från Diskrimineringsombudsmannen (DO) visar att romska kvinnor står för sju av tio anmälningar till DO, rapporterar TT.

Gilla artikeln på Facebook

Romer är den mest utsatta gruppen i Sverige, menar integrationsminister Erik Ullenhag när han kommenterar siffrorna.

– Romer är den grupp som drabbats av störst utanförskap, säger ministern och påpekar självkritiskt att regeringen hittills inte gjort tillräckligt för att ge romerna förtroende för "majoritetssamhället".

Därför kräver romerna upprättelse och mer stöd. Rosita Grönfors, ordförande i Romska och resandes kvinnoförbund, säger att romer är särskilt utsatta då de är "synliga", i vilket hon förmodligen åsyftar deras karaktäristiska klädsel, vilket leder till förföljelser och stängda dörrar i enkla vardagssysslor som att gå att handla. Även barnen drabbas, säger hon.

I DO:s arkiv kan man ta del av diskrimineringsärenden gällande romer. I ett fall fick två romska kvinnor 30 000 kronor i skadestånd då de påstod sig blivit nekade tillträde till en butik då ägaren enligt utsago var "trött på dem och deras dräkter".

I ett annat fall släpptes två romska kvinnor inte in i en affär eftersom den var stängd för lunch. DO menade dock att det var bluff och diskriminering och kvinnorna fick 40 000 kronor i skadestånd av butiksinnehavaren.

Fall liknande de ovan är många. 2011 gjordes 1 957 anmälningar till DO, varav romska kvinnor därmed stod för ungefär 1 400 stycken. DO tror att många fall av diskriminering av romer förblir oanmälda och att mörkertalet är mycket stort.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

DN:s "avslöjande": Folk får välja läkare

Nytt rasistscoop från morgontidningen. Under-cover journalisten bad att få "svensk-svenska" läkare och tandläkare – lyckades.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0