Sergey Skvortsov på en äldre bild på sociala medier från 2013.

Ryska paret som misstänks för spioneri

Publicerad 26 november 2022 kl 08.08

Inrikes. Den ryske affärsmannen Sergey Skvortsov, 59, har häktats misstänkt för spioneri. Hans fru Elena Koulkova, 58, är misstänkt för medhjälp.

Dela artikeln

Paret greps i tisdags i en samband med en dramatisk helikopterräd mot deras bostad i Saltsjö-Boo. Insatsen har fått namnet "Operation Spjut".

Deras villa är värderad till cirka 11,4 miljoner kronor.

Sergey Skvortsov häktades på fredagen misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige samt främmande makt under perioden januari 2013 till november 2022.

Han har enligt åklagaren koppling till den ryska militära underrättelsetjänsten GRU. Säpo misstänker att han under den aktuella perioden har spionerat för Ryssland och den ryska vapenindustrin.

Skvortsovs fru, Elena Koulkova, blev i tisdags anhållen misstänkt för medhjälp till grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt. Hon har släppts på fri fot, men misstankarna mot henne kvarstår.

Det gifta ryska paret har haft två företag inom import- och exportverksamhet med omsättning på flera tiotals miljoner per år, skriver Aftonbladet.

Duon gifte sig i Ryssland i mitten av 90-talet. De flyttade tillsammans till Sverige några år senare och är numera svenska medborgare.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lämnar SD efter Expressens bluffdrev

Tog skämt ur sitt sammanhang. Nu lovar Alexander Edbom att stämma vänstertidningen.0 

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.