Inbördeskriget i Syrien och Irak

Ryssland presenterar "säkra bevis" för att kemvapen INTE användes i Syrien

Publicerad 13 april 2018 kl 19.22

Utrikes. Ryssland säger sig nu ha "säkra bevis" för att den påstådda attacken med kemiska vapen i Syrien förra lördagen den 7 april var iscensatt med stöd av utländsk underrättelsetjänst. Enligt namngivna läkarvittnen visar filmerna från den påstådda händelsen egentligen en rökförgiftning från dagen efter.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi har säkra bevis för att detta var ännu en iscensatt attack som involverar underrättelsetjänster från ett av de länder som nu går i fronten för en antirysk kampanj, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i ett uttalande på fredagen.

Det ryska försvarsdepartementet har också presenterat vad man menar är bevis som styrker detta.

Det handlar om ett par intervjuer med medicinsk personal på det enda sjukhuset i Douma, där den påstådda attacken ska ha ägt rum.

Filmsekvenser som spridits i västerländska media har visat hur människor sprutar varandra med vatten. Enligt Ryssland härrör dessa bilder egentligen från en annan händelse på söndagen.

Det ska ha handlat om en rökförgiftning och vattnet hälldes på patienterna av släktingar efter ett falskt påstående om att de utsatts för kemiska vapen.

I den ena intervjun förklarar Halil Ajij, praktiserande läkare vid sjukhuset i Douma vad som hände förra helgen.

– Den 8 april träffades en byggnad av en bomb. De övre våningarna var skadade och en eld bröt ut i de nedre våningarna. Offer för den bombningen kom till oss. Människorna från de övre våningarna hade fått rökförgiftning. Vi behandlade dem, baserat på deras problem att andas, säger Halil Ajij.

En okänd man ska i samband med händelsen ha påstått att det var en kemisk attack, varefter panik följde.

Men, förklarar Ajij:

– Släktingar till offren började duscha varandra med vatten. Andra personer, som inte verkade ha medicinsk utbildning, började administrera astmamedicin till barn. Vi såg dock ingen patient med symptom på kemisk förgiftning.

Ryssland påpekar att all sjukvårdpersonal som intervjuas är namngiven och inte utgörs av anonyma aktivister i sociala medier.

Enligt Ryssland ska Storbritannien och den kontroversiella organisationen Vita hjälmarna, som ofta citeras i västmedia trots sina kopplingar till jihadist­organisationen Nusrafronten, ha varit inblandade.

– Vi har bevis för att Storbritannien haft en direkt inblandning i att arrangera denna provokation i östra Ghouta. Vi vet med säkerhet att London mellan den 3 april och 6 april pressade de så kallade Vita hjälmarna att påskynda provokationen som de förberedde, säger det ryska försvarsdepartementets talesperson Igor Konashenkov.

De vita hjälmarna, som spred filmerna till media, ska ha beordrats att arrangera provokationen precis efter att den syriska regimen besvarat eld från en jihadistgrupp i området kallad Islams armé, uppger RT.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.