Inbördeskriget i Syrien och Irak
Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov t.v.

Ryssland till EU: Ni kan skicka hem era syriska flyktingar nu

Publicerad 3 augusti 2018 kl 12.14

Utrikes. Samtal pågår nu med Turkiet och Jordanien för att skicka hem miljontals flyktingar till Syrien, som säkrats från islamistiska terrorister av den syriska militären tillsammans med Ryssland. Ryssland påpekar att även EU-länderna borde vara intresserade av att skicka tillbaka flyktingar, skriver Tass.

Gilla artikeln på Facebook

Ryssland och Syrien för nu samtal med Libanon och Turkiet för att syriska flyktingar ska kunna återvända till sitt hemland.

Turkiet är det land som tagit emot allra flest, där finns hela 3 miljoner syriska flyktingar.

– Mycket framgångsrika samtal pågår nu med Jordanien och jag tror vi kommer att se resultat på kort sikt. Liknande samtal pågår med Turkiet, säger Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov.

Stora mängder syrier har även tagit sig till EU, men därifrån verkar intresset för samtal om att skicka tillbaka dem vara svalare.

Enligt Lavrov borde EU vara lika intresserat av att flyktingar i Europa återvänder till Syrien, åtminstone om EU såg till sitt eget bästa, säger han.

Från Libanon har redan tusentals personer återvänt, och den syriska militärpolisen hjälper nu dem att etablera sig i hemlandet.

Men från FN:s sida är intresset att hjälpa till litet. Bara UNHCR ska ha visat intresse. Enligt Lavrov kan det vara så att FN styrs av västvärldens ovilja att hjälpa den syriska regeringen. De så kallade rebellerna i Syrien, som försökt störta landets president Bashar al-Assad, har varit understödda av västerländska stater. Bland annat har "Vita hjälmarna", som av Ryssland och Syrien klassas som terrorister, fått hundratals miljoner i finansiering. När de sedan hotades att tillfångatas av den syriska militären, såg bland annat USA och Kanada till att Israel evakuerade dem. Hittills har inga FN-anställda dykt upp i regimkontrollerade områden för att hjälpa till, enligt Ryssland.


M efter Reinfeldt

Från öppna hjärtan till bidragstak. Riksdagsmannen berättar för Fria Tider Plus om Moderaternas långa och svåra väg tillbaka till verkligheten.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Mördarduo på rymmen – släpptes på fri fot

Kunde avvika innan domen föll. "Har inte varit med om den situationen tidigare."0 

Ekonominyheter

Hyresgästföreningen-chef gjorde villaklipp

Lyxvillan snart värd 10 miljoner kronor.. Samtidigt får Pedram Kouchakpour nästan en miljon i årslön från Hyresgästföreningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Rymdbolag satte nytt satellitrekord. 143 satelliter skickades upp på en och samma raket.0 

Forskare kräver omedelbart 5G-stopp: "Kan skada hälsan". Tunga kravet – efter cancerlarmen.0 Plus

Kultur

Satirtecknaren Hans Lindström död. Drev hejdlöst med mångkulturella Sverige under sista åren.0 

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0